Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Děti ho milují. Jak na domácí kečup podle foodblogerky

Domácí kečup foto: Lucie Grusová

Recept
Kečup je tak trochu fenoménem české kuchyně, děti ho milují a nejedna kuchařka ho používá na ochucení jídel při vaření. Nedávno proběhla médii debata o kvalitě prodávaných kečupů a o zdravotní závadnosti či nezávadnosti používaných ingrediencí. Proto vyzkoušejte tento recept na domácí kečup – budete přesně vědět, co jíte.
  6:55

Domácí kečup

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 60 g mrkve
  • 60 g červené řepy
  • 100 g jablka (nejlépe nějaká sladší odrůda)
  • 1 kg zralých rajčat
  • 3 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2-4 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 50 g rajčatového protlaku (volitelně)
  • špetka chilli (volitelně)
  • sůl
  • pepř

Postup: V širším hrnci opečte na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne růžovět, přisypte nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev a řepu. Za častého míchání pár minut restujte. Přidejte nakrájená neoloupaná jablka zbavená jádřince a chvíli prohřejte. Do hrnce přisypte nakrájená rajčata, zbavená případných tvrdých středových částí. Vmíchejte všechno koření, směs osolte a opepřete.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Bez podlití přiveďte k varu, hrnec zakryjte a rajčatovou směs nechte jemně probublávat přibližně hodinu. Pak poklici odkryjte a pokračujte za občasného promíchání další hodinu v mírném varu již bez zakrytí. Vyjměte bobkové listy a směs rozmixujte. Propasírujte přes jemné síto a nalijte zpět do hrnce. Vmíchejte ocet (ze začátku dejte spíše méně a později podle chuti přidejte) a rajčatový protlak (zvýrazní barvu a směs také trochu zahustí).

Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i špetku chilli (s dávkováním opatrně, po rozležení se chuť zvýrazní). Vařte za častého promíchání do požadované hustoty (měla by zůstat přibližně polovina původního množství, tedy okolo 600 ml). Jak bude kečup houstnout, začne směs prskat okolo. Můžete tomu částečně zabránit zakrytím hrnce sítem (pára bude odcházet, ale bublající kečup se zachytí).

Na závěr kečup podle potřeby dochuťte - počítejte s tím, že chuť koření se po vychlazení a uležení trošku zvýrazní, kyselost naopak mírně zeslábne. Ještě horký kečup nalijte do sklenic pečlivě vypláchnutých vroucí vodou (okraje a víčka můžete pro sterilizaci otřít třeba vodkou nebo ginem), uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Při dodržení pečlivé hygieny (neochutnávejte například směs stejnou lžící, vždy si vezměte novou, čistě omytou) kečup vydrží na chladném místě i několik měsíců.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....