Salát s mrkví a karamelizovanými ořechy
- balení polníčku
- 2 střední mrkve
- 1 menší jablko
- hrst vlašských ořechů
Na zálivku:
- javorový sirup
- zázvor
- jablečný ocet
- cidre
- olej z vlašských ořechů
Postup: Omyjte polníček, dobře ho osušte a dejte do mísy, mrkev nastrouhejte na hrubo, jablko na krájejte na tenké plátky a vše v míse promíchejte. Mrkev nastrouhejte na hrubo, jablko na krájejte na tenké plátky a vše v míse promíchejte Ořechy promíchejte se lžící javorového sirupu a lžičkou cidre, vhoďte na rozpálenou pánev a nechte opéct a poté nechte lehce vychladnout Na zálivku smíchejte javorový sirup, cidre a jablečný ocet, pomalu při šlehání přilejte olej a na závěr vmíchejte na jemno nastrouhaný zázvor a dochuťte solí.
Cibulový quiche s ciderem a ředkvičkovými listy
- 1 balení lístkového těsta
- 3 bílé cibule (střední)
- 2 červené (střední)
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce třtinového cukru
- 150ml cider
- cca 6 lžic sojové smetany
- ředkvičkové listky
Postup: Listové těsto dejte do formy a lehce ho na 180° předpečte (cca 4 min.), jen aby se “zatáhlo” Cibule nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se solí a cukrem a nechte 3- 5 minut odležet. Cibule pustí vodu, kterou slijte Na pánvi rozpalte olivový olej, vhoďte cibuli a nechte na mírném plameni dokud lehce nezezlátne. Podlijte cidre a nechte dusit dokud se cidre nevypaří. Přesuňte směs do formy s těstem, zalijte sojovou smetanou Na 180° pečte dokud se smetana nezapeče a nevytvoří krustu (cca 30-35 minut, záleží na typu trouby) Z ředkviček oberte lístky, nasekejte je. Vyndejte koláč z trouby, nechte ho lehce vychladnout a posypte ho ředkvičkovými lístky.
Koláč s jablky
- 250 gramů hladké mouky
- ½ balení kypřícího prášku
- 125 gr cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 gr tuku na pečení
- 2 lžíce studené vody
- 800 g jablek
- 400 ml jablečné šťávy
- 350 ml cideru
- 2 vanilkové pudingy
- 6 lžic cukru 300 – 400 ml šlehačky
- mletá skořice
Postup: Z ingrediencí zpracujte těsto. Můžete přidat trochu mouky nebo vody, pokud je to potřeba. Po zpracování těsto zabalte do plastové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nahrubo nakrájejte. Až se těsto uleží, rozprostřete ho do vymaštěné dortové formy a vytvarujte asi tak pět centimetrů vysoké okraje. Nakrájená jablka na těsto volně rozložte. Dalším bodem je příprava pudingu, kde ale místo mléka použijeme cider a jablečnou šťávu (mošt nebo stoprocentní džus).
Chcete si vyrobit cider? Není to tak snadné |
Rozmíchejte několik lžic cideru a moštu s pudingovým práškem a zbytek tekutin přiveďte v hrnci k varu. Až se začne obsah vařit, vlijte do něj zvlášť rozmíchaný puding a znovu přiveďte k varu. Až se směs začne znovu vařit, je puding hotový a můžete s ním přelít jablka ve formě. Koláč pak pečte asi 60 minut na 180 – 200 stupňů. Těsto by mělo být lehce nazlátlé a puding na dotek pružný. Nejlépe koláč chutná uleželý přes noc, před servírováním na něj rozetřete ušlehanou smetanu posypanou tlustou vrstvou skořice.