Řekla to jedna z organizátorek akce Lucie Frgalová. Akce se uskutečnila podruhé. Letos ji organizátoři přesunuli z června na červenec a prodloužili na tři týdny. Festival skončil v neděli.
Podle Frgalové se akce bude rozšiřovat i v příštích letech. Do prvního ročníku se přihlásilo šest restaurací, letos se jí zúčastnilo 13 podniků. "V prvním ročníku to byly top restaurace, letos bylo spektrum mnohem širší. Hlásily se nám malé hospůdky nebo rodinné podniky. Všichni ale museli vařit z čerstvých potravin z regionu a na své zdroje odkazovat," uvedla Frgalová.
Programu se zúčastnily brněnské podnikyBistro Franz Borgo Agnese Boulevard Green Jednička Kavárna Era La Bouchée Leporelo+ Noem Arch Ristorante Piazza Starobrněnská pivnice na Divadelní Šelepka U Kastelána |
Podle ní červencový termín akci prospěl. "Dostupnost surovin byla lepší. Spousta ovoce je už dozrálá. Termín byl výhodnější také kvůli restauracím, které byly oproti červnu volnější," uvedla Frgalová. Podle ní se většina restauratérů znovu přesvědčila o tom, že vařit z čerstvých surovin není jednoduché. Náročnější je především logistika. "Farmáři do Brna s čerstvou zeleninou nebo ovocem nejezdí denně," uvedla Frgalová.
Vybrané podniky v Brně tři týdny nabízely tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od regionálních producentů. V nabídce restaurací byli pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo sezonní zelenina.