130 let
Gastronomie - ilustrační foto.

Gastronomie - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Festival Jídlo z blízka přilákal za tři týdny 2000 lidí

Jídlo
  •   7:00
BRNO - Festival Jídlo z blízka přilákal do vybraných brněnských restaurací za tři týdny téměř dva tisíce lidí. Další stovky přišly na doprovodné akce. Zájem byl oproti loňsku zhruba dvojnásobný.

Řekla to jedna z organizátorek akce Lucie Frgalová. Akce se uskutečnila podruhé. Letos ji organizátoři přesunuli z června na červenec a prodloužili na tři týdny. Festival skončil v neděli.

Podle Frgalové se akce bude rozšiřovat i v příštích letech. Do prvního ročníku se přihlásilo šest restaurací, letos se jí zúčastnilo 13 podniků. "V prvním ročníku to byly top restaurace, letos bylo spektrum mnohem širší. Hlásily se nám malé hospůdky nebo rodinné podniky. Všichni ale museli vařit z čerstvých potravin z regionu a na své zdroje odkazovat," uvedla Frgalová.

Programu se zúčastnily brněnské podniky

Bistro Franz

Borgo

Agnese

Boulevard

Green

Jednička

Kavárna Era

La Bouchée Leporelo+

Noem Arch

Ristorante Piazza

Starobrněnská pivnice na Divadelní

Šelepka

U Kastelána

Podle ní červencový termín akci prospěl. "Dostupnost surovin byla lepší. Spousta ovoce je už dozrálá. Termín byl výhodnější také kvůli restauracím, které byly oproti červnu volnější," uvedla Frgalová. Podle ní se většina restauratérů znovu přesvědčila o tom, že vařit z čerstvých surovin není jednoduché. Náročnější je především logistika. "Farmáři do Brna s čerstvou zeleninou nebo ovocem nejezdí denně," uvedla Frgalová.

Vybrané podniky v Brně tři týdny nabízely tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od regionálních producentů. V nabídce restaurací byli pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo sezonní zelenina.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
Témata: restaurace, Brno