Tedy praváky, pohádkově krásné bílé hřiby. A když přijdete na správné místo, čeká na vás skutečný kulinářský poklad.
Bílé hřiby jsou totiž dost drahé – za kilo těch nejkrásnějších běžně zaplatíte 800 až 1000 korun. Pokud je přesto raději nakoupíte, můžete v září a v říjnu vyzkoušet třeba farmářské trhy v obchodním centru Galerie Fénix Vysočanská, kde budou každou sobotu čerstvé houby prodávat.
Čtěte také |
Bílé hřiby jsou mezi houbaři považované za elitu. Proto se nehodí na běžnou úpravu, tedy do smaženice, gulášů, polévek a podobně, neboť v takových jídlech zanikne jejich jemná a lahodná chuť. Bílým hřibům sluší, když jsou v jídle dominantní.
Například v rakouském Burgenlandu milují bílé hřiby smažené jako řízek. Hlavy čerstvých řízků se nakrájejí zhruba na dva centimetry tlusté proužky, obalí v klasickém trojobalu a prudce osmaží. Ty se pak podávají s česnekovou aioli a bílým pečivem.
Také v Praze už najdete řadu restaurací, které nabízejí jídla připravená z čerstvých bílých hřibů. Můžete vyzkoušet třeba oblíbenou italskou restauraci La Finestra in Cucina v Platnéřské ulici nebo malou sardinskou hospůdku Ichnusa v Plaské ulici na Smíchově, kde vaří excelentní mladý kuchař.
Čerstvé hřiby už další ingredience nepotřebují
A co si připravit doma? Když budete mít štěstí a přinesete si celý košík bílých hřibů, můžete vyzkoušet řadu receptů. Houby vám totiž v ledničce vydrží čerstvé tři až čtyři dny.
Vedle smažených hřibů v trojobalu je vyhlášená především italská klasika v podobě pappardelle con porcini – těstovin s hříbky –, které mají spoustu verzí (přidává se víno, cibule, parmská šunka, smetana a pepř). Pokud ale při jejich přípravě použijete čerstvé bílé hřiby, můžete počet dalších ingrediencí zredukovat na minimum.
A to nejlepší a současně nejjednodušší nakonec. Pokud chcete ochutnat skutečně famózní bílé hřiby, připravte je přírodně. Nakrájejte hřiby i s nohami na silné proužky (cca 1,5 centimetru) a prudce je osmažte ve woku s cibulí (pokud chcete vyzkoušet pikantnější, přidejte pár kapek pálivého oleje).
Nebojte se a nenechávejte je tam dlouho, hříbky jsou hned měkoučké. Na závěr je osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a posypte parmezánem. Jako příloha se nejlépe hodí rozpečený chléb potřený máslem.