19. dubna 2019 5:52 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na opravdu vláčný mazanec? Zkuste recept od šéfkuchaře

Mazance | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mazance | foto: Hotely Akademie

Mazanec či velikonoční bochník se peče zpravidla na Bílou sobotu ráno, dříve bylo totiž zvykem nechat v neděli bochníky posvětit v kostele. Dnes už se dělá i na Boží hod velikonoční v neděli. Jak na něj? Nechte si poradit od šéfkuchaře Hotelů Akademie Petra Svoreně.

Mazanec

  • 230 g hladké mouky 
  • 100 g polohrubé mouky 
  • 120 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 70 g másla 
  • 1 vejce
  • 60 g curku krupice
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 30g hrozinek
  • 20 g mandlí
  • muškátový oříšek nastrouhaný 
  • vejce na potření

Z droždí a mléka uděláme kvásek. Hrozinky lehce povaříme v rumu. Všechny ingredience dáme do díže. Společně s kváskem a rozpuštěným máslem vyhněteme hladké těsto. Necháme vykynout. Rozpůlíme a tvarujeme mazance. Necháme je kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi (plátky). Pečeme v rozehřáté horkovzdušné troubě na 160 °C/ cca 40 minut.

Lidovky.cz

Najdete na Lidovky.cz