Existuje nespočet variant od obyčejných mazanců z kynutého těsta po tvarohové bochánky s mandlemi a rozinkami. Bochník se po vykynutí nahoře nařízne do tvaru kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Ještě stále je také zvykem, že rodiny v neděli na Boží hod velikonoční odnášejí mazance do kostela k posvěcení.
Velikonoce na serveru Lidovky.cz
Jaké články pro vás připravujeme?
|
A jak upéct nejlepší mazanec? „Víte, na receptu záleží, ale nejdůležitější je postup přípravy,“ vysvětluje pro server Lidovky.cz Martin Hanus, technolog v oboru pekařství a lektor Pražského kulinářského institutu.
Mazanec prostě potřebuje kvalitní suroviny a čas. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, dejte si také pozor na průvan v kuchyni, těsto by vám správně nevykynulo. "Ale nejdůležitější je dělat ho s láskou," doplňuje se smíchem šéfkuchařka Penzionu V polích Iva Chalupová.
Mazanec podle cukrářky Ivety Fabešové
Známá cukrářka a autorka kuchařek prozrazuje svůj osvědčený recept na mazanec s rozinkami a mandlemi.
Ingredience:
- 42 gramů droždí
- 100 gramů krupicového cukru
- 200 mililitrů vlažného mléka
- 500 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů rozinek namočených ve 2 lžících rumu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- špetka soli
- kůra z ½ citrónu
- 2–3 žloutky
- 50 gramů pokrájených oloupaných mandlí
- 150 gramů rozpuštěného másla + na pomazání
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Troubu předehřejte na 220°C. Než začnete, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechejte vzejít. Mezitím v míse smíchejte proseté mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citrónovou kůrou a kořením. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo.
Těsto důkladně zpracujte. Těsto přikryjte a nechejte na teplém místě asi dvě hodiny kynout. Během kynutí těsto dvakrát propracujte. Po vykynutí dejte těsto na vál a vypracujte z něj dva bochánky, které vložte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě asi 15 minut kynout. Mazance potřete vejci a posypte mandlemi. Dejte do trouby zprudka zapéct. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a propečte. Mazance jsou upečeny, jakmile špejle, kterou jste píchli do středu, zůstane po vytažení čistá. Po upečení mazance potřete rozpuštěným máslem.
Staročeský recept vybírá Jiří Eicher z Asociace kuchařů a cukrářů
Cukrář, který se dlouhodobě zajímá o tradiční české recepty vybral ze starých kuchařských předpisů mazanec podle mistra cukráře Bohumila Hlavsy
Ingredience:
- 1 kilo mouky hladké
- 5 dkg droždí
- 250 gramů másla
- 4 žloutky
- 18 dkg moučkového cukru
- špetka soli
- citrónová kůra
- mezi prsty muškátového květu
- mléko
- 10 dkg mandlí
- 10 dkg rozinek
Hlavsa neuvádí přesné množství mléka, protože každá mouka je jiná. Proto musíme dát mléka dle potřeby, aby těsto bylo tužší než na buchty.
Nejdříve si uděláme kvásek z trochy vlažného mléka, droždí, které rozmělníme, trochu cukru a mouky. Hladkou mouku prosejeme, přidáme špetku soli, cukr, muškátový květ, citrónovou kůru. Přiléváme vlažné mléko. Nakonec vpracujeme rozinky a dvě třetiny oloupaných a posekaných mandlí. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na bochánky a necháme přikryté utěrkou dobře vykynout. Vykynuté potřeme vejcem , nařízneme, posypeme zbytkem mandlí a upečeme.
Recept podle pekaře Martina Hanuse
Technolog v oboru pekařství a lektor Pražského kulinářského institutu představuje svůj recept uveřejněný v kuchařce Poklady klasické české kuchyně, kterou připravoval se šéfkuchařem Romanem Vaňkem
Aby se mazanec povedl:
|
Ingredience:
- 230 gramů hladké mouky
- 100 gramů polohrubé mouky
- 20 gramů droždí
- 115 mililitrů vlažného mléka
- 60 gramů cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g změklého másla
- 4 gramy soli
- 5 gramů nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
- 35 gramů rozinek
- 35 gramů nasekaných loupaných mandlí
- mandlové lupínky na posypaní
- vejce na pomazání
Smícháme polohrubou a hladkou mouku, nasypeme ji do mísy a vytvoříme důlek. Do něj nalejeme 2/3 mléka a přidáme rozdrobené droždí. Pak ze stran odebíráme mouku a pomalu ji mícháme s mlékem a droždím. Musí vzniknout těsto podobné jako při výrobě lívanců. V tu chvíli ho posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny včetně zbytku mléka a vypracujeme těsto. Rozinky a mandle přidáme úplně nakonec! Poté těsto necháme asi 30 minut odpočinout na dřevěném válu. Z těsta vypracujeme bochánek, přendáme na plech a necháme hodinu kynout. Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky a nahoře rozstřihneme do tvaru kříže. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 40 až 50 minut.
Mazanec podle cukrářky Kristýny Szekérové z Erhartovy cukrárny
Cukrářka z vyhlášené pražské cukrárny prozrazuje recept na jejich tradiční mazanec
Ingredience:
- 400 gramů hladké mouky
- 100 gramů polohrubé mouky
- 160 gramů cukru
- 120 gramů másla
- 3 žloutky - rozmíchat
- špetka soli
- kostka droždí
- 1/4 litru mléka
- 50 gramů rozinek
- 50 gramů mandlí
Teplé mléko promícháme s cukrem a droždím, necháme na teple vykynout na kvásek. Mezitím si v míse smícháme obě mouky se špetkou soli. Přidáme rozehřáté máslo, žloutky, rozinky, mandle, kvásek a vše promícháme. Dobře propracované těsto necháme kynout v teple asi 2 hodiny. Z těsta vytvoříme dva menší mazance, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 45 minut.
Recept podle šéfkuchařky Ivy Chalupové
Šéfkuchařka Penzionu V polích který se zařadil do TOP 10 restaurací Maurerova výběru doporučuje svůj recept na mazanec s anýzem
Ingredience:
- 375 gramů hladké mouky
- 75 gramů moučkového cukru
- 75 gramů másla
- 125 mililitrů mléka
- 1 čerstvé droždí
- 1 vejce (bílek vyšleháme zvlášť)
- špetku citrónové kůry
- hrst rozinek (které jsme nechali přes noc v rumu)
- špetka soli
- špetka anýzu
- špatka muškátové oříšku
- 1 vanilkový cukr
Zaděláme kvásek a necháme ho asi půl hodiny odpočívat, poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto, které tvarujeme do bochánků. Necháme je asi hodinu a půl odležet na teplém místě, pak je přendáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Mazance pečeme zakryté alobalem na 150 – 180°C, asi po 25 minutách alobal sundáme a necháme je mazance dopéct.