Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Jak připravit vietnamskou bagetu? Poradí šéfkuchař

Jídlo

  5:21
Procestoval celý Vietnam, aby vybral nejlepší náplně do tradičních baget banh mi. Jak připravit chuťově výraznou vietnamskou bagetu s tradiční paštikou, marinovaným vepřovým masem a nakládanou zeleninou, vám poradí Truong Nguyen z karlínské bagetérie BAMI. Příprava vypadá sice složitě, ale bez obav ji zvládnete.

Jak připravit vietnamskou bagetu? Poradí šéfkuchař foto: Bami

Bánh mì Pâté

  • 6 světlých středních bagetek
  • majonéza
  • nahrubo nasekaná jarní cibulka
  • tence pokrájená bílá cibule
  • čerstvý koriandr (i se stonky)
  • čerstvé červené chilli papričky „ptačí oko“
  • sójová omáčka

Na paštiku

  • 200 g odblaněných krůtích jater
  • 300 g vepřových jater
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 500 ml mléka
  • 200 g změklého másla
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžíce hroznového oleje
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Na vepřové

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 20 g hoisin omáčky
  • 10 g sójové omáčky
  • 5 g soli
  • 10 g cukru

Na nakládanou zeleninu

  • 160 g krupicového cukru
  • 150 ml rýžového octa
  • 3 ks mrkve, oloupané a nakrájené na tenké nudličky (úprava julienne)
  • 1 ks bílé ředkve (daikon), oloupané a nakrájené na nudličky (cca 400 g)

Postup

Příprava paštiky
Ve skleněné nebo keramické nádobě smíchejte krůtí a vepřová játra, pokrájená na tenké plátky s mlékem a vložte je alespoň na dvě hodiny do lednice. Ideálně nechat v lednici odpočinout přes noc, aby se z nich vytáhla přebytečná krev. Poté sceďte, orestujte, osolte a opepřete. Přebytečnou šťávu slijte a orestovaná játra rozmixujte s máslem do hladka. Připravenou směs propasírujte hustým sítem a v uzavíratelné nádobě nechte vzniklou paštiku dvě až tři hodiny ztuhnout v lednici (v chladu vydrží až tři dny).

Příprava vepřového
Hoisin a sójovou omáčku smíchejte dohromady se solí a cukrem. Vepřové maso v připravené omáčce marinujte alespoň tři hodiny, nejlépe přes noc.

Troubu předehřejte na 100 °C a maso pečte do měkka 45 až 55 minut, po dvaceti minutách pečení maso obraťte. Upečené maso nechte vystydnout a poté ho na dvě až tři hodiny vložte vychladit do lednice.

Příprava nakládané zeleniny
Do rendlíku dejte cukr, ocet, 100 ml vody a půl lžičky soli. Zahřejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout. Pak směs promíchejte s mrkví a nechte minimálně hodinu (lze i přes noc) odležet. Před podáváním přimíchejte ředkev a pak sceďte.

Kompletace bagety
Bagetky prořízněte. Jednu stranu potřete majonézou a druhou stranu silnou vrstvou paštiky. Vepřové maso tence nakrájejte a naplňte do středu bagety. Doplňte jarní cibulkou, bílou cibulí, koriandrem, chilli a připravenou nakládanou zeleninou. Na závěr pokapejte sójovou omáčkou a podávejte.

Truong Huu Nguyen

Truong Huu Nguyen je zakladatel a provozovatel vietnamské bagetérie BAMI, v pražském Karlíně, kde každý den najdete čerstvě upečené a připravené bagety z kvalitních surovin, jarní závitky s vlastními netradičními omáčkami nebo nudlové saláty. Samotné bagety se Truong naučil péct u mistra pekaře Nguyen Van Khu ve vietnamském hotelu InterContinental, kde strávil rok na pracovní stáži. Pak procestoval celý Vietnam, aby se inspiroval a vybral nejlepší recepty a náplně do tradičních baget banh mi pro svoji pražskou bagetérii.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...