Bánh mì Pâté
- 6 světlých středních bagetek
- majonéza
- nahrubo nasekaná jarní cibulka
- tence pokrájená bílá cibule
- čerstvý koriandr (i se stonky)
- čerstvé červené chilli papričky „ptačí oko“
- sójová omáčka
Na paštiku
- 200 g odblaněných krůtích jater
- 300 g vepřových jater
- 100 g mletého vepřového masa
- 500 ml mléka
- 200 g změklého másla
- 2 lžíce brandy
- 1 lžíce hroznového oleje
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- sůl a pepř
Na vepřové
- 1 kg vepřové krkovice
- 20 g hoisin omáčky
- 10 g sójové omáčky
- 5 g soli
- 10 g cukru
Na nakládanou zeleninu
- 160 g krupicového cukru
- 150 ml rýžového octa
- 3 ks mrkve, oloupané a nakrájené na tenké nudličky (úprava julienne)
- 1 ks bílé ředkve (daikon), oloupané a nakrájené na nudličky (cca 400 g)
Postup
Příprava paštiky
Ve skleněné nebo keramické nádobě smíchejte krůtí a vepřová játra, pokrájená na tenké plátky s mlékem a vložte je alespoň na dvě hodiny do lednice. Ideálně nechat v lednici odpočinout přes noc, aby se z nich vytáhla přebytečná krev. Poté sceďte, orestujte, osolte a opepřete. Přebytečnou šťávu slijte a orestovaná játra rozmixujte s máslem do hladka. Připravenou směs propasírujte hustým sítem a v uzavíratelné nádobě nechte vzniklou paštiku dvě až tři hodiny ztuhnout v lednici (v chladu vydrží až tři dny).
Příprava vepřového
Hoisin a sójovou omáčku smíchejte dohromady se solí a cukrem. Vepřové maso v připravené omáčce marinujte alespoň tři hodiny, nejlépe přes noc.
Troubu předehřejte na 100 °C a maso pečte do měkka 45 až 55 minut, po dvaceti minutách pečení maso obraťte. Upečené maso nechte vystydnout a poté ho na dvě až tři hodiny vložte vychladit do lednice.
Příprava nakládané zeleniny
Do rendlíku dejte cukr, ocet, 100 ml vody a půl lžičky soli. Zahřejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout. Pak směs promíchejte s mrkví a nechte minimálně hodinu (lze i přes noc) odležet. Před podáváním přimíchejte ředkev a pak sceďte.
Kompletace bagety
Bagetky prořízněte. Jednu stranu potřete majonézou a druhou stranu silnou vrstvou paštiky. Vepřové maso tence nakrájejte a naplňte do středu bagety. Doplňte jarní cibulkou, bílou cibulí, koriandrem, chilli a připravenou nakládanou zeleninou. Na závěr pokapejte sójovou omáčkou a podávejte.
Truong Huu NguyenTruong Huu Nguyen je zakladatel a provozovatel vietnamské bagetérie BAMI, v pražském Karlíně, kde každý den najdete čerstvě upečené a připravené bagety z kvalitních surovin, jarní závitky s vlastními netradičními omáčkami nebo nudlové saláty. Samotné bagety se Truong naučil péct u mistra pekaře Nguyen Van Khu ve vietnamském hotelu InterContinental, kde strávil rok na pracovní stáži. Pak procestoval celý Vietnam, aby se inspiroval a vybral nejlepší recepty a náplně do tradičních baget banh mi pro svoji pražskou bagetérii. |