Největší rychlofinty se dají zahrát s omeletami. Ty mívám i zmrazené, a než se stačí rozehřát v mikrovlce, připravím třeba smažená vejce, zasypu je cibulí a strouhaným sýrem, zabalím do omelety a ozdobím jak narozeninový dort. Takových variant vytvářím nepočítaně.
Dalším dobrým objektem mých rychlovek jsou polévky. Česnečka s opraženým chlebem nebo rajská s nastrouhaným sýrem... Na jaře ovšem nikdy nezapomenu na polévky zeleninové. Všude už se dá koupit čerstvá zelenina, která je uvařená za pět minut, polévky z ní vypadají krásně, chutnají skvěle a ještě jsou zdravé.
DOBA PŘÍPRAVY:
20 minut + 15 minut vaření
Pro 6 osob
POTŘEBUJETE:
50g másla
2 lžíce olivového oleje
4 karotky nakrájené na nudličky
600–700g jarní zeleniny (petržel, celer, kedlubnu, ředkvičky, jarní cibulku, pórek, hrášek, květák apod.), omyté a nakrájené na jemné nudličky nebo plátky
1 stonek libečku s lístky
2 l vody nebo kuřecího vývaru
sůl, pepř, případně nastrouhaný
muškátový oříšek
hrst nasekané zelené petrželky
Na nočky:
2 vejce
sůl
50g strouhaného sýra (gouda nebo eidam)
100g hrubé mouky
špetku muškátového květu
1 lžičku nasekané pažitky
1. OSMAHNĚTE ZELENINU
V hrnci rozehřejte máslo i olej a osmahněte na něm zeleninu (květák rozeberte na růžičky).
Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte koření i libeček a přiveďte do varu.
Krátce povařte; stačí tři minuty.
Než se začne polévka vařit, smíchejte všechny suroviny na sýrové nočky.
2. VYTVARUJTE NOKY
Vykrajujte nočky lžičkou přímo do zeleninového vývaru a vařte ještě tři minuty. Pak vypněte oheň a podle potřeby polévku dosolte a dochuťte. Podávejte posypané petrželkou.
K jaru patří chřest |
K jaru patří neodmyslitelně čerstvá zelenina, a to jak do osvěžujících polévek, tak i na přípravu dalších pokrmů. Například chřest, který si dříve mohli dovolit jen ti bohatší, se dnes na našich stolech objevuje již téměř běžně. A tzv. chřestová sezóna začíná právě teď. |