Na přípravu budete potřebovat
- 50 g žloutků (Nejlepší jsou ty, které jsou už pasterizované. K dostání jsou už i v některých běžných supermarketech.)
- 30 g vanilkové pasty, popřípadě jeden vanilkový lusk
- 40 g cukru krystal
- 1,5 kg salka (klasické nekaramelizované)
- 500 ml rumu (výběr je samozřejmě na vás)
Připravte si doma vysokou nádobu, budeme potřebovat, aby se do ní vešly všechny ingredience. Jako první v ní ručně vyšleháme žloutky, vanilkovou pastu a cukr krystal. Pokud budete používat vanilkový lusk, dejte pozor, ať opravdu použijete všechna semínka, co jsou uvnitř. Po vyšlehání přidáme salko a vše dobře promícháme metličkou.
Obliba vaječného likéru stoupá. Odkud se vzal tekutý dezert pro dospělé a jak ho ‚vymazlit‘ k dokonalosti?![]() |
Nakonec přidáme rum a vše zamícháme, aby se nám to krásně spojilo. V této fázi můžete použít rum, který máte nejraději. Já sahám po naprosto obyčejném rumu, a i tak je „vaječňák“ výborný. Po smíchání všech ingrediencí máme náš domácí likér hotový, doporučuji ho skladovat v uzavíratelných lahvích a nejlépe bych jeho konzumaci nechala na nadcházející den. Rum se nám krásně rozleží a vychladí. Pokud jste ale stejní nedočkavci jako já, nechte ho v lednici alespoň dvě hodinky.