Pátek 5. března 2021svátek má Kazimír 3 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

KAMU: V restauraci na Bánh Beo nenarazíte. Zkuste originální recept

Kamila Rundusová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kamila Rundusová | foto: Michal SváčekLidové noviny

Jedna z mých největších lásek z celého Vietnamu. Krásně vypadající, chuťově dokonalá a přitom jednoduchá na přípravu. Asi si klepete na čelo, ale je to vážně brnkačka. Složitě se jenom tváří. Zkuste tradiční recept na Bánh Bèo.

Veliká specialita města Hue, která si mě jednoduše získala a vy by jste ji měli také ochutnat. Recept jsem získala od místní babičky (právě jsem totiž na cestách po Vietnamu) a dalo mi to opravdu zabrat. Lehké rýžové placičky vařené v páře doplněné lahodnými krevetami a křupavými vepřovými škvarky. Vietnamská klasika, na kterou u nás v žádné restauraci nenarazíte. Nezbývá nic jiného, než ji vyzkoušet doma.

V restauraci na Bánh Beo nenarazíte. Zkuste originální recept

Ingredience:

  • 100g rýžové mouky
  • 15g tapiokového škrobu (Sapa)
  • ¼ lžičky soli
  • 250ml vlažné vody
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • ½ lžičky pepře
  • 400g krevet
  • 4 lžíce oleje
  • 100g vepřových škvarků nasekaných najemno

Omáčka:

  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • nasekaná chilli paprička dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, tapiokový škrob a sůl. Do středu nalijte polovinu množství vody a pomocí rukou hněťte, dokud se těsto nespojí, poté přidejte druhou polovinu vody a pomocí hůlek či vidličky vypracujte v hladké těstíčko. Poté přidejte dvě lžíce oleje a nechte odpočívat 15 minut.

V hrnci dejte vařit vodu s malým množstvím soli a povařte krevety po dobu pěti minut. Vyjměte, oloupejte a schovejte vývar (budete ho potřebovat na omáčku).

Omáčku vytvoříte smícháním všech ingrediencí (cukr, ocet, rybí omáčka a vývar z krevet) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladit.

K tepelné úpravě rýžových placiček budete potřebovat malé keramické mističky, které jsou běžně k dostání k servírování omáček. A taky pařák (k dostání v Sapě v každém obchodě za cca 300 korun) či rýžovar, na který položíte děrovanou nádobu na napařování. Do každé z mističek vlijte dvě třetiny připraveného těstíčka a pod pokličkou vaříme na páře 5-10 minut dle velikosti mističek, dokud není těsto lesklé a pevné. Opakujte proces, dokud vám těsto nedojde. Nebojte se že již uvařené ztratí teplotu, jí se stejně studené.

Mezitím co postupně vaříte rýžové placičky, rozpalte si pánev, vložte šalotku, česnek a krevety (nasekané na jemno) a opékejte zhruba 5 minut na vyšším plameni. Přidejte pepř, vypněte plamen a pokračujte v míchání další tři minuty.

Na závěr do každé mističky s vychladlým uvařeným rýžovým těstíčkem vložte směs z krevet, posypte drcenými vepřovými škvarky, na vrch si dopřejte koriandr a pak jen lžičkou nabírejte a máčejte v omáčce.

Policie vyklízí Hlavní nádraží. Jeho obyvatelé si našli nový „Sherwood“

Bezdomovci na pražském Andělu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Narkosvět v legendárním parku u pražského hlavního nádraží, kterému všichni přezdívají Sherwood, se proměňuje a...

Umírají mladší lidé a my s tím nemůžeme nic dělat, říká šéf KARIM o covidu

Jan Beneš, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V plzeňské fakultní nemocnici prudce stoupá počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco v podzimní vlně šlo o...

Tudy ne, přátelé! Příběh dvou turbínových lokomotiv Škoda byl plný řevu a ohně

Turbínová lokomotiva Škoda typ 1 TLo (označení lokomotivní řady ČSD podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lokomotivy se spalovací turbínou se v padesátých letech zdály být docela dobrý nápad. I v plzeňské Škodovce jeden typ...

Středisko výchovné péče
Speciální pedagog - psycholog

Středisko výchovné péče
Středočeský kraj
nabízený plat: 37 000 - 50 000 Kč