Pátek 27. listopadu 2020svátek má Xenie 2 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Superkluzká lahev. Vědci přišli s nápadem, jak dostat z lahve i zbytky kečupu

Kečup (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kečup (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

BOSTON Kolikrát už jste třásli lahvičkou kečupu, abyste z ní dostali každou poslední kapku - a stejně se vám to nepodařilo? Díky vědcům z Bostonu by tento problém mohl už brzy zmizet, napsal zpravodajský server BBC News.

Experti z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli nový povrch, se kterým je vnitřní stěna lahvičky superkluzká. Jeho využití se samozřejmě neomezuje jen na lahve kečupu; snáze půjde dostat ven i obsah jiných nádobek, jako jsou ty se zubní pastou, kosmetikou - a dokonce i s lepidlem.

Vědci z MIT věří, že jejich vynález dokáže výrazně snížit plýtvání - o snaze dostat ven každou špetku polotekutého obsahu ani nemluvě. Systém superkluzké stěny nahradí všechny manuální vyklepávací techniky, ať už zahrnují karatistické údery, frenetické potřásání, anebo prostý úder pěstí či dlaní otevřené ruky do dna obrácené lahvičky, jehož síla je úměrná intenzitě frustrace.

Když se do lahve zapracuje nový povrch, sklouzne po něm kečup nebo jakákoli jiná tekutina beze stopy.

Kečup - ilustrační foto.

Při výrobě se nádobka nejprve musí zevnitř potáhnout hrubým povrchem. Na něj pak přijde velmi tenká vrstva nového materiálu, a konečně se přidá tekutina, která přilne do každého dolíčku a vytvoří velmi kluzký povrch - jako naolejovaná podlaha. Kečup se pak v podstatě vznáší nad povrchem a z lahvičky lehce vyklouzne.

Bezpečná technologie

Podle profesora Kripy Varanasiho, který kluzký povrch vyvinul, je technologie naprosto bezpečná. „Skvělé na tom je, že povrch je kombinací pevné a tekuté složky, a proto je lze uzpůsobit na míru danému produktu. Takže pro potraviny vyrobíme povrch z jedlých materiálů, aby se daly konzumovat.“

Spoluvynálezce této technologie, doktor David Smith věří, že dokáže také pomoci redukovat odpad. „Při výrobě těchto lepkavých a polo-lepkavých produktů odhadem asi sedm a půl milionu hektolitrů materiálů každý rok zůstane přilepeno na stěnách výrobních van a nádrží, odkud se posléze smyjí a vyhodí. Pokud jde o samotné produkty, desítky miliard obalů zůstávají se zbytkem produktu uvnitř, takže je tu potenciál pro podstatné zredukování odpadu,“ dodal Smith.

Je možné, že některým lidem bude jejich rituální souboj se vzpurnou lahvičkou jen neochotně pouštějící poslední zbytky obsahu chybět. Ale pokud jde o všechny ostatní - až se za několik let dostanou super-kluzké lahve na trh, nejen nalití kečupu na hranolky či špagety bude podstatně snazší proces.

Ekonomika výrazně klesne, musíme omezit podporu byznysu, říká Rusnok

Jiří Rusnok (19. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Snaží se zachovat chladnou hlavu a Čechům slibuje, že inflace, která je nejvyšší v Evropě, výrazně klesne. Guvernér...

Dnes vidím jen urážky a hněv. S tím se těžko žije, říká Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nenechá se zastavit ani pandemií. Když nemohla na jaře hrát, začala Jiřina Bohdalová (89) mezi vařením a starostí o...

Vyplatí se kupovat autodíly na AliExpressu? Otestovali jsme jejich kvalitu

Stránky AliExpress jsou dostupné v mnoha jazycích. Objednávku můžete poslat i... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Prostřednictvím internetové stránky AliExpress jsme dovezli vybrané náhradní díly a automobilové doplňky. A pak jsme je...

Otestujte s námi balíček kosmetiky JOHNSON’S®. Přihlášení je snadné
Otestujte s námi balíček kosmetiky JOHNSON’S®. Přihlášení je snadné

Vyzkoušejte sadu dětské kosmetiky JOHNSON’S® Bedtime™, která je určena pro všechna miminka od 6 měsíců. Složení se speciální esencí NaturalCalm™...