Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kontrolovat by se měl i převoz vína, tvrdí sommeliéři

Degustace vína - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Degustace vína - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Požadavek na skladováním a prodej sudového vína ve vinotékách při 18 °C, který je obsažen v novele vinařského zákona, rozpoutal debatu mezi odborníky. Sommeliéři upozorňují, že k poškození vína může dojít spíše při převozu ve vysokých nebo naopak velmi nízkých teplotách.

„Šest hodin v dodávce při 40 stupních se může víno poškodit mnohem více, a mělo by se tedy myslet i na transport a kontrolovat teploty i zde,“ uvedl hlavní sommeliér Premier Wines & Spirits Jakub Přibyl. Takové kontroly by ale podle něj vyžadovaly velké úsilí a peníze. Viceprezident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák dodal, že při delším působení teplot nad 35 °C může dojít k zakalení vína a vysráží se bílkoviny. Problémy jsou ale podle něj i při přepravě v mrazu, kdy se může vysrážet vinný kámen.

Teplotu 18 °C pro servírování vína pokládají sommeliéři za mezní, bílé by se prý mělo servírovat při nižší teplotě. „Ideální teplota by se měla při servírování pohybovat kolem 8 °C pro bílá a 13 °C pro červená vína,“ řekl Přibyl. Podle ředitele Vinařského institutu Petra Psotky je maximální teplota skladování pro červená vína mezi 16 a 18 °C.

Některé vinotéky se obávají, že kvůli povinnosti skladování sudového vína do 18 °C budou muset provádět stavební úpravy, či je provozovatelé zavřou.

Kontaminovaný obsah

Obecně sommeliéři novelu vítají, po otevření sudu podle nich může být jeho obsah kontaminován, zvláště v zařízeních, kde se víno netočí tak často. Tím argumentuje i ministerstvo zemědělství v důvodové zprávě k novele. „U suchých sudových vín nejsou zpravidla vůbec používány konzervanty jako je kyselina askorbová, výrobní postupy nejsou tak důkladné, kupříkladu filtrace takových vín není zpravidla tak důsledná jako u vín určených k nalahvováni,“ uvedlo ministerstvo, podle kterého tak hrozí větší rozmnožení bakterií.

Víno

Povinnost skladovat sudové víno v teplotách do 18 °C by měla platit od srpna příštího roku, pokud zákon projde legislativním procesem. Novelu nyní ministerstvo poslalo na vládu. Zákon dál zpřísňuje pokuty za falšování vína.

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Dům pana Hrbáčka navždy potemní. Letos jeho potomci rozsvítili naposledy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedmnáct let postupně vylepšoval a rozšiřoval osvětlení svého domu v Lípě u Zlína Antonín Hrbáček. Jeho vánoční výzdoba...

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...