Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kvalitní čokoládu pořídíte i za dvacku. Čtěte ale obaly, říká odbornice

Jídlo

  7:01
Čokoláda je bohatá na hořčík a při jejím pojídání mozek uvolňuje hormony štěstí a uspokojení. Často se ale stává, že v obchodě sáhneme po nekvalitním výrobku. „ Vyplatí se pročíst si složení, které poskytuje první vodítko, druhým je samozřejmě následná vlastní zkušenost. Je také důležité, v jakém prostředí je čokoláda skladována, zda není v místě prodeje vysoká teplota, vlhko a tak podobně,“ říká v rozhovoru Petra Vysloužilová, manažerka kvality v čokoládovně Carla.
Čokláda a kakaové boby

Čokláda a kakaové boby foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Jak nejrychleji poznáme kvalitní čokoládu?
Neorientovala bych se určitě podle obalu, ale zejména podle složení na něm. Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaové součásti, cukr, případně další přísady podle druhu čokolády – mléko, smetanu, ořechy apod. Určitě neobsahuje žádné jiné rostlinné tuky. Zákon sice povoluje do pěti procent nahradit kakaové máslo, nicméně tím se kvalita čokolády snižuje. Dobrou čokoládu ale poznáte hlavně na chuti, tedy při senzorickém testu - měla by mít jemnou konzistenci a příjemnou chuť bez cizích pachů a příchutí.

Lidovky.cz: Platí, že čím více procent kakaa, tím je čokoláda lepší?
Ano, ale určitě to není jediné pravidlo. Záleží na požadavku a očekávání spotřebitele. Každý máme jiné představy o tom, co nám chutná. Někdo má rád mléčnou, někdo dokonce bílou, ve které vůbec kakao jako takové není, jen kakaové máslo.

Čokláda a kakaové boby

Lidovky.cz: Jak nejčastěji v čokoládovnách čokoládu šidí?
Nemohu posoudit. Samozřejmě, že lze čokoládu „šidit“, zejména nahrazováním kakaového másla rostlinným tukem nebo nízkým podílem kakaa.

Lidovky.cz: Jakými tuky se nejčastěji nahrazuje kakaové máslo?
Nejčastěji se používají palmové tuky. Z důvodů ceny vstupní suroviny.

Lidovky.cz: Na co si dát při výběru kvalitní čokolády pozor?
Někdy lidé jednoduše sáhnout po známé značce, o které se domnívají, že jim nabídne tu nejlepší čokoládu, ale přitom hned vedle ní v regále stojí čokoláda méně zvučného jména, ale v citelně vyšší kvalitě. Vyplatí se pročíst si složení, které poskytuje první vodítko, druhým je samozřejmě následná vlastní zkušenost. Je také důležité, v jakém prostředí je čokoláda skladována, zda není v místě prodeje vysoká teplota, vlhko a tak podobně. Ideální skladovací podmínky jsou do 20 °C. Při překročení může dojít k částečnému rozpuštění čokolády, rekrystalizaci kakaového másla a na povrchu se vytvoří tzv. tukový výkvět, což jsou krystalky kakaového másla a způsobují zešednutí čokolády, což samozřejmě zhoršuje její senzorické kvality.

Lidovky.cz: Lze za 20 korun pořídit kvalitní čokoládu?Možná budete překvapená, ale i za tuto cenu lze dnes koupit kvalitní čokoládu. Neplatí to ale paušálně. Některé naše čokolády se prodávají za podobnou cenu v běžné maloobchodní síti a troufám si tvrdit, že zákazník si domů rozhodně odnese nadstandardní kvalitu.

Lidovky.cz: Jak důležitý je původ kakaových bobů?
Stejně jako u všech výrobků, je i u čokolády jedním z hlavních základů výběr kvalitní suroviny. Mezi kakaovými boby z různých částí světa jsou totiž patrné rozdíly. 

Lidovky.cz: Patří do čokolády éčka?
Běžně se do čokolády používají emulgátory. Vzhledem k tomu, že se jedná o přídatné látky, mají také označení E. Tyto látky ovlivňují tekutost čokolády, která se díky nim lépe rozlévá do formy. Dávkují se ovšem v tak nepatrném množství, že z výživového ani senzorického hlediska nehrají absolutně žádnou roli.

Lidovky.cz: Na obalech můžeme také najít, že čokoláda obsahuje sušenou syrovátku, lískooříškovou pastu či aromata. Je to v pořádku?
Záleží na druhu čokolády. Zda jde o čokoládu s náplní, ochucenou čokoládu a tak podobně. Syrovátka se může přidávat do čokolád s obsahem mléka, mléčné nebo bílé. Co se týká aromat, obvykle se přidává vanilkové, které vhodně podtrhuje chuť samotné čokolády. Záleží opět na výrobci, jakou zvolí variantu – zda umělé nebo přírodní. Samozřejmě i zde platí, čím hodnotnější použijete vstupní suroviny, tím kvalitnějšího dosáhnete výsledku.

Autor: