23. března 2019 5:52 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Květák s houbami a špenátem. Dokonalá kombinace chutí

Květák s houbami a špenátem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Květák s houbami a špenátem | foto: Lucie Grusová

Některé suroviny se k sobě hodí více, některé zase méně. Ale kombinace květáku, špenátu a hub, navíc podtrhnutá krémovou smetanovou omáčkou s rozpuštěným sýrem, nemůže zklamat snad nikdy. Alespoň mě teda rozhodně ne. A co vás?

Květák s houbami a špenátem

2 porce

  • 15 g ghee nebo sádla
  • 60 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 250 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub
  • 600 g květáku
  • 100 g smetany ke šlehání 31%
  • 100 g čerstvého špenátu nebo pár kostiček mraženého listového
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Na tuku si na střední teplotu orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a slaninu. Jakmile začíná být slanina křupavá, přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a vše osolte. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Tu vyvařte.

Do pánve přidejte na malinkaté růžičky rozebraný květák, přilijte smetanu, snižte teplotu plotýnky a pánev zakryjte poklicí. Nechte dusit přibližně 20 minut, dokud nezačne květák měknout.

Sejměte poklici, do pánve přidejte špenát a zvyšte teplotu plotýnky. Za častého promíchání nechte vyvařit veškerou tekutinu. Vypněte plotýnku, do pánve přisypte strouhaný sýr a nechte ho chvíli rozpustit. Osolte a opepřete podle chuti, hned podávejte.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Lucie Grusová

Najdete na Lidovky.cz