16. února 2019 5:47 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Těstoviny bez mouky. Není nic jednoduššího, stačí přidat mozzarelu

Těstoviny bez mouky podle Grusovky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Těstoviny bez mouky podle Grusovky | foto: Lucie Grusová

Máte rádi těstoviny, ale vyhýbáte se mouce, takže jste se jich museli vzdát? Nudle z cukety vám až tak nechutnají, nebo se úplně nehodí do všech jídel? Snadná pomoc! Pokud jíte mléčné výrobky, mám tu pro vás bombu - pečené těstoviny z vajec a mozzarelly, které si určitě zamilujete. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá, takže nestrávíte v kuchyni zbytečně moc času.

Těstoviny bez mouky

3 porce

  • 5 vajec
  • 125 g mozzarelly (1 bochánek)
  • 15 g psyllia (2 plné lžíce)
  • sůl
  • volitelně sušená rajčata, špenát, bazalka, petrželka, kurkuma, chilli, sladká paprika atd.

Postup přípravy: Ve stolním mixéru, elektrickém sekáčku nebo pomocí ponorného mixéru vypracujte do hladkého řídkého těsta vejce, mozzarellu (slitou, bez nálevu, natrhanou na kousky), psyllium a sůl. Čím hladší těsto bude, tím budou těstoviny jemnější. Psyllium můžete případně předem umlít v elektrickém mlýnku na kávu.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere.

Více informací a receptů najdete na stránkách PaleoSnadno

Lucie Grusová

 Připravené těsto vylijte na 2 plechy vyložené pečicím papírem a rozetřete ho na co nejtenčí placky. Počítejte s tím, že těsto trošku nabude, takže se nebojte placky udělat opravdu tenké, téměř průsvitné. Pracujte rychle. Pečicí papír snadno natáhne vlhkost a začne se krabatit. Těsto zase velmi rychle houstne a pak se hůře roztírá.

Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte 6–8 minut. Výsledkem by měly být pružné nevysušené pláty, které ale nebudou příliš vlhké, aby se těstoviny nelepily.

Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Placky smotejte do ruličky a pomocí ostrého nože je nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Můžete je nakrájet i na silnější proužky ve stylu fettuccine, nebo je nechat vcelku a použít jako lasagne.

Upečené těstoviny můžete hned podávat. Třeba s kostičkami upečeného lilku, rajčatovou omáčkou, pestem, parmazánem, v úpravě aglio olio e peperoncino či jako doplnění asijských jídel atd.

Hotové těstoviny lze uchovávat zakryté v lednici několik dní, v mrazáku vydrží i několik měsíců. Před použitím je stačí nechat povolit a pak krátce ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

Lucie Grusová

BMW Řada 5 3,0...
BMW Řada 5 3,0...

r.v. 2012, naj. 55 000 km, diesel
950 000 Kč (s DPH)

Najdete na Lidovky.cz