Salát s lichořeřišnicí a kozím sýrem
Markéta Janďourková
|
- dvě hrsti mladých listů lichořeřišnice
- čtyři hrsti směsi salátových listů (polníček, rukola, ledový salát, lollo rosso)
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 3 polévkové lžíce bílého vinného octa
- jedno balení kozího sýra typu Chavreaux
- 150 g anglické slaniny
- květy lichořeřišnice na ozdobu
Jak na to?
Z olivového oleje a vinného octa připravíme zálivku. Listy lichořeřišnice smícháme se směsí salátových listů, zalijeme zálivkou, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi, kozí sýr rozdrobíme na kousky. Sýr i opečenou slaninu vmícháme do připraveného salátu. Rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme lichořeřišnicovými květy.
Máte vy, nebo vaši hosté rádi houby? Pak bude následující salát přesně to pravé.
Žampionový salát s česnekem a bylinkami
- 1 kg žampionů
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci medu
- 1 sklenku bílého vína
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- po jedné čajové lžičce nasekaného rozmarýnu, tymiánu, pažitky a libečku
Jak na to?
Žampiony oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Krátce osmahneme na oleji, zalijeme bílým vínem a krátce podusíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na jiné pánvi ji osmahneme do sklovita. Houby i s tekutinou a cibulku vložíme do větší mísy, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, med, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme minimálně hodinu rozležet.