Základní masa je pro všechny náplně stejná – můžete si tedy nejprve připravit základ, rozdělit na tři části a ty pak ochutit. Příprava je tak velmi snadná.
Na základ (ze tří vajec) potřebujeme:
- Jedno balení čerstvého sýra (Philadelphia)
- vařená vejce
- lžíce majonézy (ne víc, pak by byl základ příliš tekutý)
Jak na to? Čerstvý sýr prošleháme s majonézou. Vařená vejce oloupeme, rozpůlíme a opatrně z nich vyjmeme žloutky. Žloutky přidáme k sýrovomajonézové směsi a důkladně prošleháme. Rozdělíme na tři části a ochutíme podle následujících receptů.
Markéta Janďourková
|
Se zázvorem
Máte rádi ostré? Pak je tato náplň to pravé pro vás.
Potřebujeme:
- 1/3 základní směsi
- 1 stroužek česneku
- půl čajové lžičky kvalitní sójové omáčky
- 1 jarní cibulku
- 1 cm zázvoru
- sušené mleté chilli podle chuti
Jak na to? Do směsi prolisujeme česnek a na malé kousky nakrájený zázvor. . Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a přidáme k ostatním ingrediencím. Přilijeme sójovou omáčku a chilli (nejlepší je přímo z mlýnku). Prošleháme a směsí plníme poloviny vajíček. Zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.
Se šalvějí
Výborná náplň, která však není vhodná pro těhotné a kojící – při přípravě pohoštění toto mějte na paměti. Nelekejte se přípravy šalvějového pesta – zbylé pesto rozdělte do malých uzavíratelných skleniček a skladujte v lednici – vydrží dlouho. Využít je pak můžete například do těstovin.
Potřebujeme:
- 30 g čerstvých šalvějových lístků
- 1 stroužek česneku
- 30 g vlašských ořechů
- 40 g jemně strouhaného parmezánu
- čerstvě mletý pepř
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- 1/3 základní směsi
Jak na to? Šalvějové lístky a česnek nahrubo nasekejte a vložte do hmoždíře. Dobře rozmělněte. Přidejte parmezán, pepř, sůl a nasekané ořechy a dalších 5 minut důkladně zpracovávejte na pastu. Přilijte olej a promíchejte, aby pesto získalo krémovitou konzistenci. Do třetiny základní směsi zašlehejte 1½ čajové lžičky pesta. Směsí naplňte poloviny vajíček a ozdobte šalvějovými lístky.
S oreganem
Náplň vhodná i pro děti. Oblíbí si ji už jen proto, že jim chuťově připomene pizzu. Jemná a přitom výrazná, co více si přát.
Potřebujeme:
- 1/3 základní směsi
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- sůl
- ½ zarovnané čajové lžičky sušeného oregana
- ½ zarovnané čajové lžičky sušeného tymiánu
Jak na to? Do základní směsi zašlehejte protlak. Ochuťte solí a bylinkami. Směsí naplňte poloviny vajíček. Ozdobit je můžete lístky oregana a kouskem rajčátka.