Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tři recepty na bylinkové pomazánky. Zkuste maliny s mátou nebo mrkev a kari

Pomazánka se smetanovým sýrem, malinami a mátou foto: Markéta Janďourková

Recept
Máte rádi pomazánky? Kdo by neměl. Každý má své oblíbené a osvědčené recepty na tu zaručeně nejlepší česnekovou, rybičkovou či sýrovou pomazánku, na které nedá dopustit. Dnes pro vás máme recepty na tři pomazánky zdravé, nové a neotřelé, kterými můžete ozvláštnit nejen večerní posezení u talíře chlebíčků, ale i snídani.
  5:00

Pomazánka se smetanovým sýrem, malinami a mátou

Skvělá kombinace, která vás ráno jistě postaví na nohy.

  • 250 g malin (pokud nemáte čerstvé, můžete použít i malinovou marmeládu)
  • 400 g smetanového sýra (Lučina)
  • hrst mátových lístků

Jak na to?
Maliny rozmačkejte na kaši. Mátové lístky nasekejte najemno. Zašlehejte mátu do smetanového sýra, a po lžících přidávejte malinovou kaši (či marmeládu), dokud nedosáhnete vámi preferované konzistence. Pomazánka chutná na celozrnném pečivu i na křupavé houstičce.

Pomazánka se smetanovým sýrem, mrkví a kari

Další z pomazánek je díky kari příjemně kořeněná a díky zázvoru povzbudí.

  • 1 mrkev
  • 1 cm zázvoru
  • 6 stonků koriandru + pár lístků na ozdobu
  • 3 lžíce mléka
  • 200 g čerstvého smetanového sýra
  • 2 čajové lžičky kari + trochu na ozdobu
  • sůl a pepř

Jak na to?
Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Zázvor oloupeme a také nastrouháme. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme ze stonků. Pár lístků dáme stranou na ozdobu, zbytek nasekáme nadrobno. Smetanový sýr, mléko, kari, koriandr a mrkev vyšleháme do kompaktní hmoty. Osolíme a opepříme.
Dekorativně upravíme do mističek, ozdobíme lístky koriandru a poprášíme trochou kari. Pomazánku můžeme ale také namazat na jednohubky z tmavého pečiva.

Pomazánka se sýrem cottage a banánem

Poslední z trojice pomazánek je opět sladká, vhodná k snídani. Med a banán dodají dostatek energie a cottage nezatíží zažívání. Výborně se hodí k celozrnnému pečivu.

  • 1 pomeranč v biokvalitě
  • 3 stonky máty
  • 400 g sýra cottage
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 banán

Jak na to?
Pomeranč omyjeme a z poloviny ostrouháme kůru. Pozor: bez bílé části, ta je nahořklá. Pak pomeranč oloupeme - okrájíme tak, aby na něm žádná část kůry nezůstala. Ostrým nožem ho vyfiletujeme - tedy vyřežeme dužinu, a ze zbytku pomeranče (tedy z toho, co zbude po vyřezání) vymačkáme šťávu. Mátu omyjeme, osušíme a ze dvou stonků otrháme lístky. Ty nasekáme najemno. Třetí stonek ponecháme. 

Cottage, nasekanou mátu, med, nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu důkladně promícháme. Třetinu pomerančových filátek nakrájíme na malé kousky a přidáme k pomazánkové mase. Těsně před podáváním oloupeme banán a nakrájíme ho na malé kostičky, které pak do směsi vmícháme. Podáváme na tmavém pečivu, ozdobené zbylými filátky a mátovými lístky. 

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...