Úterý 6. prosince 2022, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Lahodnosti mandlí podlehl celý svět. Málo se ví, že Československo bylo v jejich pěstování soběstačné


Mandle (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Nesmí chybět na vánočce ani v cukroví, dá se s nimi zdobit perník nebo je lze přidávat do moučníků. Méně už se ví, že Česko bylo v pěstování mandlí soběstačné.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Technicky vzato jde o skořápkový plod. Mandle tedy není ořech, ale ovoce. Rozlišují se na sladké, které je možné konzumovat i syrové, a hořké, jež obsahují amygdalin. Ten je ve vyšším množství pro člověka jedovatý, jelikož při štěpení enzymy vzniká i kyanovodík. Hořké mandle se používají kromě potravinářství (kde se toxické látky odstraňují) i v lékárenství. Za královnu mandlí bývá označován španělský druh marcona, který je kratší, kulatější a placatější, o něco sladší a také dražší. Ceněný je tento druh zejména pro vyšší podíl olejů a jemnější chuť.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat