Vítězkou 11. mistrovství ČR v otevírání ústřic, které se konalo na pražském Staroměstském náměstí, je Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasiliero. Stanovené tři desítky měkkýšů otevřela za tři minuty a jedenáct vteřin.
Vloni zvítězil Tomáš Hladík z Bítovčic u Jihlavy, který v Irsku skončil na devátém místě. "Jedenáctý ročník má nový slogan od básníka a esejisty Léona-Paula Farguea: 'Miluji ústřice, člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa'. Víte, v téhle větě je tak neuvěřitelná čerstvost, taková lahodnost, která prostě každého gurmeta a gurmána musí zahřát na pupíku," řekl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Poprvé bude akci moderovat Jan Rosák.
Ústřice Belon se hůř otevírají, lépe však chutnají
Ústřice typu Belon nahradily již v minulých letech podle mezinárodních pravidel větší typ Fine de Claires. Jsou sice složitější na otevírání, ale lépe chutnají. "Ústřice jsou v neuvěřitelně dokonalé kondici," poznamenal Vaněk o letošní kvalitě tohoto druhu jedlých mlžů. Nejlepším kuchařům v minulých letech k otevření stačily pouhé tři minuty. Letos se mimo jiné přihlásil také sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic Václav Frič, který bude reprezentovat svou restauraci.
Hodnotit se bude především rychlost, úprava i čistota otevření a největší počet správně otevřených kusů.
Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se také podle pravidel neměl žádným způsobem o ostrou schránku ústřice, kterou otevírá speciálním nožem a holýma rukama, poranit. Přihlížející na Staroměstském náměstí budou moci ústřice ochutnat.
Češi zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Podle Vaňka se za první republiky jedly mnohem více. Od začátku tisíciletí dovoz měkkýšů (například ústřic a hlemýžďů) a korýšů (mimo jiné krevet a humrů) podle údajů Českého statistického úřadu stabilně stoupá. Pouze v roce 2010 u měkkýšů nastal pokles, a to v důsledku virových nákaz v producentských zemích.