Sirup z agáve
Tento sirup je přírodní sladidlo získávané z kaktusu agáve, konkrétně ze šťávy, která vytéká z listů po jejich rozříznutí. Stejná rostlina se využívá také pro výrobu tequily. Agávový sirup podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách.
Sirup je údajně dvakrát sladší než med. Proto s jeho dávkováním opatrně. V mírném množství vhodný pro diabetiky.
Stevie
Tato tropická bylinka pochází z Jižní Ameriky, kde je v kuchyni běžně užívána. Má řadu prospěšných zdravotních účinků. Nejčastěji je ale užívána díky své sladivosti. Nepřipomíná však cukr, ale spíše lékořici. Koupíte ji v podobě tabletek nebo pasty, skvělé je také používat čerstvou. Můžete si ji vypěstovat i doma. Více čtěte ZDE. Vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.
Stevie je hodně sladká, proto ji přidávejte do pokrmů po troškách. Bylinka nesmí projít teplotou varu, jinak zhořkne! Je proto dobré dochutit s ní třeba teplý nápoj, nepečený dezert nebo již hotovou ovesnou kaši.
Stevie je dnes čím dál tím častěji používá k doslazování některých jídel či nápojů, které můžete koupit v obchodě. Nenechte se však zmást. Tyto výrobky stejně obsahují z většiny umělá sladidla.
Javorový sirup
Oblíbené sladidlo, které se vyrábí v USA a v Kanadě z mízy javoru cukrového. Čím je sirup světlejší, tím je chutnější a kvalitnější. Obsahuje vitamín B, vápník nebo železo a pomáhá při detoxikaci organismu.
V kuchyni se dá využít prakticky kdekoli. Je skvělý do moučníků, snídaňových kaší nebo na palačinky. Pro diabetiky vhodný jen ve velmi malém množství. Neuškodí konzultace s lékařem.
Kokosový cukr
Je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. V Asii se používá již stovky let. Prodává se nerafinovaný. Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů a je prospěšný pro náš imunitní systém.
Pro svou karamelovou chuť se skvěle hodí především do moučníků, cereálií nebo k ovoci. Vhodný pro mírné diabetiky.