Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Premium

Modrý poklad české kuchyně. Švestková povidla ve středověku nahrazovala cukr, dlouhou historii má i slivovice

Švestky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Praha Letos se jich urodilo, až se stromy prohýbají. Obchody jsou jich plné. Švestky jsou součástí naší kuchyně už stovky let, sloužily jako sladidlo. Ale chutnala by nám dnes středověká švestková omáčka? A proč v 19. století došlo k rychlému rozšíření slivovice?

Modrá, vínová či fialová slupka a pod ní šťavnatá sladká dužina – švestky zaujaly naše předky už v pravěku. Jsou zřejmě jedním z vůbec nejstarších druhů ovoce, jež člověk kdy ochutnal a sám začal cíleně pěstovat. České země v tomto ohledu nejsou výjimkou. Švestky patří do naší kuchyně už dlouhá staletí a staly se součástí národního gastronomického dědictví. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Nádory slinivky bývají odolné vůči ozáření, říká gastroenterolog Novotný

Ivo Novotný | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Slinivka je mimořádně důležitou součástí našeho těla. Když se porouchá, přestane produkovat inzulin. A bez něj visí náš...

Test vaječných likérů: I šest kostek cukru v panáku. Hlavně zakrýt aroma lihu

Vaječné koňaky v testu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé jsou bledé jako zimní ráno, jiné září jako italské slunce, většina vaječných likérů však udělá adventní...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...