Pátek 30. října 2020svátek má Tadeáš 6 °C občasný déšť Předplatné LN
Premium

Modrý poklad české kuchyně. Švestková povidla ve středověku nahrazovala cukr, dlouhou historii má i slivovice

Švestky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Praha Letos se jich urodilo, až se stromy prohýbají. Obchody jsou jich plné. Švestky jsou součástí naší kuchyně už stovky let, sloužily jako sladidlo. Ale chutnala by nám dnes středověká švestková omáčka? A proč v 19. století došlo k rychlému rozšíření slivovice?

Modrá, vínová či fialová slupka a pod ní šťavnatá sladká dužina – švestky zaujaly naše předky už v pravěku. Jsou zřejmě jedním z vůbec nejstarších druhů ovoce, jež člověk kdy ochutnal a sám začal cíleně pěstovat. České země v tomto ohledu nejsou výjimkou. Švestky patří do naší kuchyně už dlouhá staletí a staly se součástí národního gastronomického dědictví. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

ANALÝZA: Proč Čína v boji s covidem uspěla a Západ se zmítá v chaosu

Turisté se fotí na Velké čínské zdi. V Číně probíhají oslavy Zlatého týdne. (6.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zatímco Západ se potýká s druhou vlnou koronaviru, východoasijské země dokázaly virus porazit. Proč tomu tak je? Nejde...

Jsme rozvedení. Ještě nevím, zda se vrátím k dívčímu jménu, říká Koukalová

Gabriela Koukalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nepochopení, odsouzení. Konec vrcholové sportovní kariéry. Hledání práce. A ještě rozvod. Gabriela Koukalová (30) má za...

Dlouhodobý test Mazdy: karoserie se nám rozpadala před očima

Mazda 6 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Historie provozu této Mazdy sice dokládá, že prevence se vyplatí, ale některé chyby výrobce se napravit nedají....