Jak správně ugrilovat jednotlivé druhy ovoce nám poradil šéfkuchař Radek David.
Čerstvý ananas oloupeme, dužinu nakrájíme na silnější plátky a tuhý střed vypíchneme speciálním kráječem, kulatým tvořítkem nebo jednoduše odstraníme ostrým nožem. Ananas grilujeme na okraji a pozvolna.
Banány je nejlepší podélně rozpůlit i se slupkou a řezem dát na gril. Grilujeme přímo při středním žáru asi jednu až dvě minuty. Poté obrátíme a dopékáme dokud slupka neztmavne.
Broskve a meruňky rozpůlíme, pecku odstraníme a půlky broskví grilujeme řezem dolů přímo při středním žáru. Nejlepší je nejprve opéct zprudka stranou, ze které jsme vyndali pecku, pak otočit a pozvolna grilovat.
Švestky a blumy grilujeme podobně jako broskve a meruňky.
Hrušky a jablka můžeme oloupat, ale není to nutné. Rozpůlíme je nebo rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec. Grilujeme na mírném ohni. Také je lze grilovat celá ve slupce při středním žáru na nepřímém ohni.
Jahody, angrešt a hroznové víno grilujte nejlépe napíchnuté na špejli nebo špízu, nepřímo při středním žáru 4-5 minut.
Melouny jsou na grilování nevhodné, jelikož obsahují velké množství vody.
|
A čím je nejlepší rozpálit gril? Šéfkuchař Jaroslav Zahálka doporučuje na grilování nejen ovoce dřevěné uhlí. „Brikety jsou slisovaný odpad z uhlí slepený pojivem, nikdy nevíte, co v nich přesně je,“ varuje. Pokud nechcete řešit výhřevný materiál, můžete vyzkoušet elektrický gril. „Při grilování na Optigrillu nedochází ke kontaktu jídla s ohněm, takže nevznikají karcinogenní látky,“ vysvětluje Dušan Holec ze společnosti Tefal.
Jestli chcete vyzkoušet svoje kulinářské schopnosti a připravit něco složitějšího, můžete se pustit do některého z následujících receptů.
Grilovaný ananas se zmrzlinou
Ugrilujte několik koleček ananasu (čerstvého nebo z kompotu). Přeneste je na talíř a nechte několik minut vychladnout. Poté ozdobte prostředek každého kolečka kopečkem vanilkové zmrzliny. Dochuťte karamelem, nastrouhaným kokosem a podávejte.
Tortilla s ovocem, čokoládou a marshmallow
Na jednu polovinu tortilly nasypte bonbóny marshmallow, druhou posypte rozdrcenou čokoládou. Přidejte kousky grilovaného nebo čerstvého ovoce. Naplněnou tortillu zaviňte, pevně zabalte do alobalu a grilujte asi pět minut. Hotovou tortillu rozbalte z jedné strany a podávejte.
Jaký gril zvolit?Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.
|