2. června 2017 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zapomeňte na maso a zkuste grilování se zeleninou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Grilovaná zelenina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaná zelenina. | foto: Shutterstock

Grilování zeleniny má mnoho výhod. Jednou z nich je, že se nemusí upravovat předem jako maso. Stačí ji posypat kořením, solí nebo pokapat olivovým olejem a můžete začít. Navíc je lehčí, což se oceníte především ve vedrech.

A jaké druhy zeleniny se ke grilovaní hodí nejvíce? Skvěle chutnají například ogrilované brambory, které předtím nakrájíte na tenké plátky. Můžete ale zkusit také lilek, cuketu, cibuli, rajčata, kukuřici, fazolky a kedlubny.

Grilovat nebo negrilovat? Ačkoli je grilovaná zelenina velkou pochoutkou, objevují se také názory, že vysoká teplota grilu zničí všechny vitaminy, které zelenina má. Pokud ale budete přistupovat k přípravě zeleniny zodpovědně, vitaminy neztratí. Při přípravě je důležitá rychlost, příliš dlouho grilovaná či dušená zelenina přichází o cenné látky. Vhodné také negrilovat zeleninu na přímém ohni a zvolit raději grilovací misky. V neposlední řadě nenechávejte připravenou zeleninu dlouho odloženou, nejlepší je ji konzumovat hned.

V zásadě existují dvě varianty přípravy zeleniny na grilu. Pokud nejste ochotni na večeři čekat déle než deset minut, zvolte přípravu na přímém ohni, zelenina se nechá na rozpáleném grilu jen chvíli a nechá se jen jemně ošlehnout plameny. Druhá varianta je sice pomalejší, ale velice chutná. Zelenina se připravuje pomaleji, na mírném ohni a má podobá se spíše dušení.

Grilovat můžete také žampiony, jejichž chuť můžete zvýraznit marinádou, ta se hodí také na zeleninu. Nejlepší je připravit si marinádu vlastní. Můžete zkusit bylinkovou, s citronovou kúrou nebo hořčičnou. Jak připravit domácí marinádu si přečtěte ZDE.

Grilovaná rajčata plněná mozzarellou

Grilovaná rajčata

Jednoduchý, zdravý a chtný recept. Budete potřebovat jen rajčata, bazalku, mozzarellu, sůl, pepř a vejce. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a lžičkou vydlabemě dužinu zeleniny. Poté nakrájíme mozzarellu na středně velké kostičky, smícháme ji se syrovým rozšlehaným vejcem a osolíme a opepříme podle chuti. Přidáme nasekanou bazalku a směsí naplníme rajčata, která dáme zhruba na deset minut na gril.

apeAlena Pecháčková
  • 3Diskuse