Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Grilovací sezona začala. Jak připravit domácí marinádu?

Jídlo

  7:00
PRAHA - S jarem přichází také grilovací sezona. Na přípravu masa, ryb i zeleniny na grilu je ideální počasí. Na co si při grilování dávat pozor, jaké ryby jsou připravené venku na grilu nejlepší a jaké marinády se hodí k hovězímu? Server Lidovky.cz přináší první díl seriálu o grilování a jednoduché tipy mladého kuchaře a autora kuchařky Škoda nevařit Martina Škody.
Grilování (ilustrační foto)

Grilování (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Po roce je opět čas grilování. Oblíbená příprava pokrmů ale vyžaduje trochu znalostí. Jak nejlépe připravit krkovici nebo vepřovou panenku? Hodí se ovoce jako příloha? Nakládat maso nebo ho "připravovat" až během grilování?

Platí, že základem dobrého steaku připraveného na grilu je kvalitní maso. Čím více do něj investujete, tím lepší bude výsledek. Nikdy nekupujte předem naložené maso, nebývá dobré a nemůžete mít jistotu, do jaké marinády bylo naložené.

Grilování po americku. Jak připravit poctivý domácí hamburger?

Kupované marinády většinou nejsou nejlepším řešením - většinou jsou plné zahušťovadel, zkřehčovadel a chemických aromat. Proto se vyplatí připravit si marinádu domácí. Příprava vám zabere nejvýš deset minut a budete mít jistotu, že ingredience byly opravdu čerstvé.

„Když připravuji marinády, většinou si vystačím s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. zkuste třeba tymián, rozmarýn nebo oregano. Na vepřové se skvěle hodí marinády z piva, medu, hořčice, česneku a trochy sladké papriky. Není však nic špatného ani na tom do marinády použit trochu worcesteru nebo kvalitní sojové omáčky, říká Martin Škoda.

Pokud upřednostňujete přípravu masa bez marinády, stačí vám jen sůl, pepř a bylinky. Jestliže máte opravdu kvalitní maso, nikdy ho nesolte před grilováním, z masa se tak nevyloučí voda a neztratí šťávu a barvu.

„Maso většinou marinovat nenechávám, zároveň však proti tomu nic nemám. Jen mi to přijde zbytečné v případě, kdy máte velmi kvalitní maso, protože dalším dochucováním jeho chuť akorát přebijete. Mám rád hlavně hovězí - hovězí krk nebo pupek. Obecně preferuji maso s větším obsahem tuku a tím i chuti než třeba většinou o dost dražší svíčkovou," radí Škoda.

Kuře na pivě s bylinkami a ochucenou majonézou (Martin Škoda)

Na kuře: 1 celé kuře nejlépe z volného chovu nebo bio, směs čerstvých bylinek (například rozmarýn, šalvěj, saturejka, tymián), 3 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky. 3 lžíce domácího sádla, plechovka piva, mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na majonézu: 6–8 lžic majonézy, 5–6 kaparů v nálevu (dají se použít i ty v soli, musíte je ale pečlivě propláchnout, jsou šíleně slané), hrst hladkolisté petrželky, vinný ocet (dle chuti), čerstvě umletý pepř, špetka mořské soli (se solí opatrně, protože kapary jsou samy o sobě hodně slané)

Kuře na pivě s bylinkami a ochucenou majonézou

Postup: Kuře omyjte, osušte a nožem vyřízněte kolem prsou páteř – vznikne z něj taková „placka“. Takto připravené ho pečlivě osolte a opepřete. V hmoždíři nebo pomocí nože rozdrťte bylinky, česnek a chilli. Pak je smíchejte se sádlem a hotovou hmotou potřete pouze tu část kuřete, na které není kůže. Kuře na středně rozpáleném grilu (asi 180–220 °C) na přímém žáru opékejte asi 1 hodinu, v průběhu ho otáčejte a polévejte pivem. Jestli už je upečené, poznáte snadno – mělo by se téměř rozpadat a měla by z něj téct bílá šťáva, ne začervenalá. Kapary a petržel nasekejte a v misce smíchejte s majonézou, pokapejte octem, přidejte sůl a pepř. Nakonec dochuťte podle vlastního uvážení.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...