"Plodnice podněcují růst trávy, proto jsou půlkruhy tmavě zelené, ve vzácných případech jsou to dokonalé kruhy," řekl Faltys.
Kruhům se také někdy říká čarodějné. Stačí se pak rozhlédnout po louce a zpravidla pak houbař může sbírat, "co hrdlo ráčí". Svá osvědčená místa má botanik v okolí Zámrsku a Chocně na Orlickoústecku. Houba roste od listopadu, ale i v prosinci a plný košík si odnášel Faltys i na Silvestra.
Rekord? 70 kilo hub
"Mám rekord 70 kilo čirůvek dvoubarvých, měl jsem je asi v šesti přepravkách. Mám pak spoustu naložených sklenic, které mi kamarádi trhají z ruky," řekl Faltys.
Ještě než vyrazí na pastviny, často se také podívá na internet a přiblíží si fotomapy, kde jsou tmavě zelené půlkružnice pěkně patrné. Pak už může vyrazit téměř najisto. Každou nalezenou čirůvku by ale lidé sbírat neměli.
ČTĚTE VÍCE: |
"Čirůvka musí mít světlou barvu, když zrezaví, je jasné, že několikrát přemrzla a na jídlo se už nehodí. Jinak se přidává do polévek, k masu, obsahuje hodně vody, a tak kromě smaženice z ní lze vařit všechno," vysvětlil Faltys.
Penízovka do česnečky
Kromě čirůvky dvoubarvé v tomto období roste také čirůvka fialová, penízovka sametonohá nebo jidášovo ucho, zvané též čínská houba, která je oblíbená v čínské kuchyni. Penízovka je typicky vánoční houba, nevadí ji přemrznutí a roste na pařezech nebo poškozených stromech.
"Penízovka je dobrá do klasické vánoční česnečky. Používají se jen hlavičky. Jidášovo ucho roste třeba na bezu, nedávno jsem ho našel v lesíku na Dubině v Pardubicích," řekl Faltys. Milovníci hub podle Faltyse nemusejí od podzimu čekat na další sezonu, žádné datum, kdy houby přestávají růst, totiž neexistuje. "Já chodím na houby celý rok," dodal Faltys.