5. října 2015 6:14 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nastává čas švestek. Udělejte si z nich nadýchaný koláč

Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část... | foto: Markéta Pavleje

Švestkové koláče jsou v našich krajích velmi tradiční a právě nyní nastává jejich čas. Úplně prapůvodní předpis mám od své skvělé kamarádky. Je to varianta nadýchaného lehoučkého těsta, ale pouze s minimem tuku.

Proto úspěch velmi závisí na šlehání a také pečení, které by mělo být velmi krátké. Koláč se peče zdaleka ne do zlatých okrajů, ale spíše do růžova nebo i do světla, podstatným a směrodatným ukazatelem je, aby těsto již nebylo syrové.

Švestkové koláče jsou v našich krajích velmi tradiční a právě nyní nastává...

Švestkové koláče jsou v našich krajích velmi tradiční a právě nyní nastává jejich čas.

Recepty si vždycky ráda trochu pozměním a zapojím různé zdravé nebo výjimečné ingredience, jako jsou například chia semínka. Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část mouky, která může být stoprocentně celozrnná, nahradit jemnými ovesnými či jinými vločkami a nebo třeba mandlovou moukou. Mandlovou mouku, která je vyrobena z jemně namletých loupaných mandlí, seženete třeba v obchodech se zdravou výživou. Drobenku můžete ozvláštnit třeba mandlovými lupínky. Ke švestkám se skvěle hodí.

Koláč:

  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky (hruběji mletá s výhodou)
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 šťastná vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce chia semínek
  • sůl
  • 1 kg švestek
  • Drobenka
  • 30 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g celozrnné mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • lžička mleté skořice

Je to varianta nadýchaného lehoučkého těsta, ale pouze s minimem tuku. Proto...

Je to varianta nadýchaného lehoučkého těsta, ale pouze s minimem tuku. Proto úspěch velmi závisí na šlehání a také pečení, které by mělo být velmi krátké.

1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte máslem nebo pomocí tuku ve spreji na vymazávání a vysypte hrubou moukou největší plech. Také si připravte ovoce a drobenku. Pokud bude koláč švestkový nebo meruňkový, stačí, když ovoce rozříznete napůl a vyjmete pecku. Všechny ingredience na drobenku dejte do menší misky a konečky prstů vše promíchejte, tak aby vznikly malé hrudky.

Recepty si vždycky ráda trochu pozměním a zapojím různé zdravé nebo výjimečné...

Recepty si vždycky ráda trochu pozměním a zapojím různé zdravé nebo výjimečné ingredience, jako jsou například chia semínka.

2. Ve střední míse smíchejte oba druhy mouky spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou, chia semínky a špetkou soli. Pokud směs prosejete, výsledné struktuře těsta to velmi prospěje, protože mouka bude provzdušněná, a tudíž i výsledný koláč bude nadýchanější. Pomocí mixéru v další nádobě důkladně vyšlehejte vejce spolu s cukrem. Když vám vznikne pěkně nadýchaná světlá pěna, opatrně do ní vmíchejte střídavě moučnou směs, mléko, rum a rostlinný olej. Míchejte krátce a jen zlehka.

3. Hotové těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Na povrch celé plochy poklaďte všechno ovoce a posypejte ho drobenkou. Plech položte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut dorůžova. Protože toto těsto obsahuje pouze minimum tuku, rychle se vysuší, proto se peče pouze dorůžova, tak aby těsto již nebylo syrové.

Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část...

Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část mouky, která může být stoprocentně celozrnná, nahradit jemnými ovesnými či jinými vločkami a nebo třeba mandlovou moukou.

SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily
SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily

Pojďte s námi otestovat dětské sirupy od NutriFood a ochraňte tak své děti před náporem nemocí a proměnlivého podzimního počasí. Stačí se přihlásit v komentářích.