Proto úspěch velmi závisí na šlehání a také pečení, které by mělo být velmi krátké. Koláč se peče zdaleka ne do zlatých okrajů, ale spíše do růžova nebo i do světla, podstatným a směrodatným ukazatelem je, aby těsto již nebylo syrové.
Recepty si vždycky ráda trochu pozměním a zapojím různé zdravé nebo výjimečné ingredience, jako jsou například chia semínka. Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část mouky, která může být stoprocentně celozrnná, nahradit jemnými ovesnými či jinými vločkami a nebo třeba mandlovou moukou. Mandlovou mouku, která je vyrobena z jemně namletých loupaných mandlí, seženete třeba v obchodech se zdravou výživou. Drobenku můžete ozvláštnit třeba mandlovými lupínky. Ke švestkám se skvěle hodí.
Koláč:
- 200 g hrubé mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky (hruběji mletá s výhodou)
- 180 g třtinového cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 šťastná vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce chia semínek
- sůl
- 1 kg švestek
- Drobenka
- 30 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 30 g celozrnné mouky
- 30 g mandlové mouky
- lžička mleté skořice
1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte máslem nebo pomocí tuku ve spreji na vymazávání a vysypte hrubou moukou největší plech. Také si připravte ovoce a drobenku. Pokud bude koláč švestkový nebo meruňkový, stačí, když ovoce rozříznete napůl a vyjmete pecku. Všechny ingredience na drobenku dejte do menší misky a konečky prstů vše promíchejte, tak aby vznikly malé hrudky.
2. Ve střední míse smíchejte oba druhy mouky spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou, chia semínky a špetkou soli. Pokud směs prosejete, výsledné struktuře těsta to velmi prospěje, protože mouka bude provzdušněná, a tudíž i výsledný koláč bude nadýchanější. Pomocí mixéru v další nádobě důkladně vyšlehejte vejce spolu s cukrem. Když vám vznikne pěkně nadýchaná světlá pěna, opatrně do ní vmíchejte střídavě moučnou směs, mléko, rum a rostlinný olej. Míchejte krátce a jen zlehka.
3. Hotové těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Na povrch celé plochy poklaďte všechno ovoce a posypejte ho drobenkou. Plech položte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut dorůžova. Protože toto těsto obsahuje pouze minimum tuku, rychle se vysuší, proto se peče pouze dorůžova, tak aby těsto již nebylo syrové.