Zamilovaný koláč
Těsto na korpus
(pečeme ve formě o průměru 27 cm)
- 225 g hladké mouky
- 75 g cukr moučka
- 1 vejce
- 3 g vanilkového cukru
- 150 g másla
Náplň do korpusu:
- 300 g vlašských ořechů
- 100 g másla
- 50 g cukru krupice
- 250 g hořské čokolády
- 250 ml smetany
- 200 g hrozinek
Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový a moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Těsto zpracujeme rukama a dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice. Hmotu natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v troubě nastavené na 190-200 stupňů.
Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a nasekané vlašské ořechy. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky. Rozkrájíme a servírujeme.