Kopřiva dvoudomá
|
Kopřiva dvoudomá má mnoho léčivých vlastností. Trhat byste ji ale měli daleko od silnic a továren. O tom, že mladé listy kopřiv jsou nejen chutné, ale i životadárné, existuje mnoho důkazů. V českém lidovém léčitelství se kopřivy využívají odjakživa.
Dá se z nich vyrobit i léčivá tinktura nebo směs na čištění krve a léčbu hemeroidů. Odvar je doporučován k zevnímu použití proti padání vlasů, kopřivce a svědivým vyrážkám. V kopřivovém odvaru se můžete i vykoupat, prospěje to pleti.
Mezi účinnými látkami, které kopřiva obsahuje, najdete například vitamin B1 a C, kyselinu mravenčí, octovou a pantotenovou, histamin a serotonin. Přiměřená konzumace kopřiv může mít i protirakovinné účinky a má dobrý vliv na metabolismus.
Často se používá do nádivky, polévek, místo špenátu, lístky se suší na čaj. Ale vyrobit si doma můžete i chutný sirup, aniž byste použili cukr. Jednoduše jej osladíte medem.
Kopřivový sirup
- 40 vrchních částí kopřiv
- 6 citronů
- 3 l studené vody
- 1 kg třtinového cukru nebo 200 g medu
Postup: Kopřivy omyjte jen krátkým ponořením do vody. Do velké uzavíratelné nádoby si dejte kopřivy a na plátky nakrájené citróny. Přikryjte a necthe 24 hodin louhovat. Druhý den promíchejte a sceďte tekutinu přes sítko. Přidejte do ní cukr nebo med a ještě další den nechte odležet. Pokud jste přidali cukr, jednou za čas promíchejte. Pokud med, není potřeba míchat. Skladujeme v čisté nádobě v lednici.