Vaječný sendvič
- 8 plátků anglické slaniny
- 6 natvrdo vařených vajec
- hrst nastrouhaného celeru
- 2-3 PL drobně pokrájených zelených oliv
- 100 ml majonézy
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 8 plátků bílého chleba (např. toustového)
- 8 salátových listů
- sůl, pepř
Postup: Slaninu opékejte na pánvi několik minut na středním plameni. Vyndejte a nechte na papírové kuchyňské utěrce oschnout. Překrojte podélně napůl. Vařená vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno. Smíchejte s celerem, olivami, polovinou majonézy a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Krajíce chleba namažte zbylou majonézou.
Na polovinu krajíců natřete vaječnou směs, každý z nich pokryjte dvěma listy salátu a čtyřmi kousky slaniny. Přikryjte zbývajícími plátky chleba (majonézou dolů) a rozkrojte napříč na trojúhelníkové sendviče.
Vaječný sendvič s lososem
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 menší červená cibule
- 60 g uzeného lososa
- 100 g majonézy
- sekaný kopr v množství dle chuti
- sůl a pepř
- celozrnný chléb
- rajčata podle chuti
Postup: Vajíčka oloupejte a nakrájejte na drobno. Celer oloupejte, společně s plátky lososa a cibulí také pokrájejte na jemno. V misce smíchejte vajíčka, celer, cibuli, lososa a majonézu. Dochuťte koprem, solí a pepřem. Nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Mažte na celozrnné chleby a ozdobte plátky rajčat, případně použijte jako náplň do vydlabaných rajčat a chléb podávejte jako přílohu.
Vaječný sendvič s rozinkami
- 8 natvrdo uvařených vajec, oloupaných a přepůlených
- malá hrst rozinek
- 1 zelená cibulka, najemno nasekaná
- 1 PL sekané zelené petrželky
- 100 ml majonézy
- 2 lžičky kari koření
- 1 menší salátová okurka
- 8 plátků chleba (například toustového)
- sůl a pepř
Postup: Vaječné žloutky přendejte do mísy a rozetřete vidličkou. Bílky nakrájejte nadrobno a přidejte ke žloutkům. Rozinky, cibuli a petrželku přidejte k vejcím. Kari koření smíchejte s majonézou a poté přimíchejte k vejcím. Pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě trochu majonézy. Dochuťte solí a pepřem. Okurku očistěte a překrojte podélně napůl, pak ji pokrájejte na tenké půlměsíčky. Vaječnou směs velkoryse natřete na polovinu chlebů. Poklaďte plátky okurky a přikryjte zbývajícími chleby. Rozkrojte napříč na trojúhelníkové sendviče.
Zapečený vaječný sendvič
- 6 natvrdo uvařených vajec
- Lučina (100g)
- 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst zelených drobně pokrájených oliv
- hrst posekané pažitky
- špetka mleté papriky
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 6 plátků toustového chleba
Postup: Předehřejte troubu na 190°C a vyložte plech alobalem. V misce utřete Lučinu, citronovou šťávu a hořčici. Přidejte pokrájená vejce, olivy a pažiku, dochuťte solí a pepřem. Plátky chleba rozkrojte úhlopříčně. Poklaďte je na plech, potřete olivovým olejem a natřete na ně vaječnou směs. Lehce poprašte paprikou a zapečte asi 10 minut do jemného zezlátnutí.