Pondělí 13. července 2020svátek má Markéta 8 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Omývat kuře? Záleží na tom, jak je balené, říká Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidové noviny

Omývat, či neomývat? Podle nedávné americké studie je lepší maso před tepelným zpracováním nemýt - kvůli bakteriím, které se během mytí mohou dostat na celou kuchyňskou linku. "Jestliže máte kuře, které je balené v ochranné atmosféře, tak si můžete být jistí, že ho mýt nemusíte," řekl serveru Lidovky.cz známý gurmet Roman Vaněk.

Co tedy dělat s kuřetem, když si ho přineseme domů? "U kuřat, které jsou balená v ochranné atmosféře v Česku, se nemusíte bát a nemusíte je ani omývat. Tím, že se vytvoří vakuum, do kterého se vstříkne směs dvou plynů, se není čeho bát. Je to chirurgie. To, co dneska v Česku s potravinami umí, je na světové úrovni. Navíc v balírnách potravin jsou nejpřísnější hygienické podmínky, které jsou opravdu srovnatelné s tím, jak to dělají ve světě," říká propagátor vysoké gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

K TÉMATU:


Kuřecí maso, které ale v ochranné atmosféře balené není, Vaněk vždy omývá pod tekoucí vodou. "Kuřata, která jsou na tácku a jsou jen překrytá folií, tak ta vezmu a omyju. Sice rozumím tomu, že se rozstříkají bakterie, ale pokud kuře není balené v ochranné atmosféře, tak ho omývám vždycky," popisuje Vaněk.

Doplňuje ale, že pokud se maso omyje, musí se před tepelnou přípravou dokonale vysušit. "Je nesmysl péct kuře mokré, protože na povrchu ho tím dusíte," říká.

Podle americké studie omývá kuře devadesát procent Američanů, což je i podle Vaňka způsobené tím, jak jsou napsané kuchařky. "V každé kuchařce se píše: Kuře omyjeme. Proč ale? Když je dobře zabalené, tak je to zbytečné. Je to stejné jako kdybyste rozkrojili rajče nebo kapii a šli je omývat zevnitř. Absolutní zhovadilost. Vnitřní část kapií okamžitě začne reagovat s vodou a je oslizlá. Platí tedy, cokoli v kuchyni omyju, musím taky perfektně osušit," doplňuje na závěr Vaněk.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...