Pro mnohé je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Časopis dTest prostudoval etikety 58 výrobků, které výrobci označují jako cereální snídaně nebo potraviny určené k snídani, a zjišťoval, jaká je představa výrobců o ranní cestě ke zdraví. Ukázalo se, že „snídaně z krabice“ ve většině případů tvoří ze čtvrtiny až třetiny cukr. VÍCE ČTĚTE ZDE.
Opravdu zdravá snídaně
„Nejprve bychom měli vybrat správnou obilovinu, která má nízký glykemický index - žitné, ovesné či pohankové vločky. Dále vybrat ovoce s nižším glykemickým indexem - méně zralé švestky, meruňky, jablko, lesní plody,“ říká výživová poradkyně Julie Zákostelecká.
Jak připravit pořádnou víkendovou snídani? |
Vločky klidně uvařte v mléce, ale oslaďte nejlépe stevií či agávovým sirupem. Na závěr můžete kaši ozdobit lžící tvarohu (která nám zajistí vyšší příjem bílkovin a opět zajistí udržení té správné hladiny cukru v krvi) a hrstí oříšků. Použít můžete ale nakrájené čerstvé ovoce, datlový či pšeničný sirup. Posnídat můžete ale i čerstvé ovocné či zeleninové smoothie. Green smoothie se v poslední době staly velkým hitem.
Domácí kořeněné müsli (Jana Florentýna Zatloukalová)
Vločky, samy o sobě, jsou přesně jen to: rozválená nebo nasekaná obilná zrna, převážně ovesného původu. A tak, ať chcete nebo ne, obsahují jistou moučnatou syrovost, které se zbavíte především teplem.
„Z vloček a pár dalších surovin velmi snadno připravíte hromady a hromady domácího zapékaného müsli. Je jen na vás, kolik do něj přidáte cukru, oříšků a sušeného ovoce, jak ho dochutíte kořením a zda se vrhnete směrem k dekadentním čokoládovým variantám. Možné je tu všechno. Základní kuchařská dávka na jeden plech činí čtvrt kila vloček a asi tak stejné množství oříšků, semínek a sušeného ovoce,“ říká Zatloukalová.
- 250 g ovesných vloček
- 25 g slunečnicových semínek
- 25 g dýňových semínek
- 100 g neloupaných mandlí
- 50 g třtinového přírodního cukru
- 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
- 2 g mleté skořice (1 zarovnaná lžička)
- 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
- 25 g oleje
- 70 g tekutého medu
- 100 g sušených brusinek
Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte vyhřívat na 160 stupňů. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
Špaldová a ovesná kaše s brusinkami a dýňovými semínky (Dagmar Heřtová)
- 2 lžíce špaldových vloček
- 2 lžíce ovesných vloček
- anebo jen 4 lžíce ovesných vloček
- šálek mražených nebo čerstvých brusinek
- 100 ml mléka
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- dýňová semínka na ozdobu
Nejdříve dejte vařit brusinky, doporučuji připravit je den předem a případně zdvojnásobit dávku pro příští snídani. Čerstvé nebo mražené dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte na ohni povařit, až změknou, přidejte javorový sirup nebo med a míchejte, dokud se vše nespojí. Na pánvi na sucho opražte špaldové a ovesné vločky. Jakmile se zahřejí a začnou oříškově vonět, přidejte mléko, přiveďte k varu a míchejte asi 5 minut. Přendejte do misky a polijte teplou brusinkovou směsí a posypte dýňovými semínky. Přidání bílého jogurtu je příjemným vylepšením.
Green smoothie
Výroba zeleninových a ovocných šťáv není nijak složitá. Stačí jen ingredience ve správném poměru umixovat a můžete podávat. Kombinace chutí je pouze na vás.
Green smoothie s ananasem a mátou
- 5 velkých listů kapusty
- hrst čerstvého listového špenátu
- snítku máty
- 150 g ananasu
- 3-4 větší jablka (nebo čerstvou jablečnou šťávu)
Všechny ingredience kromě jablek či jablečné šťávy dáme do mixéru, kterou přidáme až nakonec a znovu pořádně všechno rozmixujte. Green smoothie s mandarinkami, mátou a špenátem