Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pečené kuře s fenyklem aneb jak skloubit známé s neznámým

Jídlo

  10:34
Návod na pečené nadívané kuře nebude pro většinu z vás žádná převratná událost. Vždyť již ve starověku se kuřata pekla na rožni a postupem času se začala i nadívat. Co pro vás však může být novinkou, je zelenina, která kuře kromě brambor doporovází.

Pečené kuře s fenyklem. foto: Ilona Chovancová.

V našich krajích je pečené kuře automaticky spojováno buď s bramborem či rýží. O nějakém zeleninovém doprovdu, kromě občasného rajčatového či okurkového salátu, není většinou nikde žádná zmínka. Jenomže dnes, kdy se téměř celý svět potýká s problémem nadměrného příjmu kalorií, může být kombinace zeleniny s klasickou přílohou dobrým řešením, jak nejenom omezit kalorickou hodnotu jídla, ale zároveň více respektovat pravidla

Budete potřebovat

1 větší kuře (okolo 1,5 kg)

3 větší fenykly

2 citróny

½ kg brambor

20 g másla

3 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

zdravé výživy.

Fenykl jsem zvolila pro jeho typické anýzové aroma, které kuřeti dodá na chuti. A také proto, že pro většinu z nás je tato vynikající zelenina velkou neznámou a neví co s ní. Dusit? Smažit dát zapéct? Řekněme tedy, že si s fenyklem můžete dělat co chcete, ale pouze pod jedinou podmínkou! Ujistěte se předem, že vám nevadí jeho pronikavá anýzová chuť, která může odradit nejednoho jedince, včetně dětí. Je to s ním podobné jako s koprem nebo se sladkou rýží: buď to s ním bude láska na první pohled a otevřou se vám nové obzory, anebo naopak na něj zanevřete po zbytek života a budete se mu vyhýbat oklikou, jakmile se objeví na talíři. Nic mezi tím!

Ilona Chovancová je autorkou Hravé kuchařky, www.icenakladatelstvi.cz


Jak postupovat?

1. Kuře omyjte pod tekoucí studenou vodou a pořádně vysušte. Promasírujte jej po celém povrchu solí (nejlépe hrubozrnnou). Prosolte také břišní dutinu.


2. Fenykl omyjte pod tekoucí studenou vodou, případně odstraňte vnější list. Rozkrojte na polovinu a ostrým nožem odstraňte zaschlou část kořene. Půlky fenyklu ješte jednou překrojte. Takto nakrájený fenykl okamžitě zakápněte citrónovou šťávou z půlky citrónu, jinak na vzduchu zoxiduje a nepěkně zhnědne.


3. Brambory pořádně omyjete pod studenou (můžete si pomoci malým kartáčkem nebo drátěnkou, které mějte po ruce pro rychlé a šetrné čištění kořenové zeleniny či brambor). Nakrájejte na čtvrtiny. Stejný úkon proveďte s citróny.


4. Připravte si větší hlubší plech a vložte do něj nakrájený fenykl a čtvrtky brambor. Pořádně osolte a zakápněte asi 3 velkými lžícemi olivového oleje a jemně vymačkejte čtvrtky citrónu. Zbytek přidejte k bramborám a k fenyklu. Pomocí rukou vše dobře promíchejte.


4/ Kuře posaďte doprostřed plechu a do břišní dutiny zasuňte asi 3 čtvrtky fenyklu (podle velikosti kuřete). Kuře potřete kouskem másla a plech vsuňte do předem vyhřáté trouby na 180 C. Po asi 40 minutách kuře obraťte a znovu potřete kouskem másla. Pokračujte dalších 40 minut. Doba pečení záleží na velikosti kuřete. Zpravidla platí:1 hodina na 1 kg kuřete.


Několik rad na závěr

* Fenykl je nejlépe používat v letním a podzimním období. Jeho sezóna začíná v červenci a trvá až do října. V zimním období můžete k bramborám přidat dýni, kořen petržele či pórek.

* Pokud vám to finance jenom trochu dovolí, dejte opravdu přednost bio nebo domácímu kuřeti. Chuťově, ale i vzhledově jsou na hony vzdálené těm industriálně vyrobeným (slovo výroba se v tomto případě více než hodí).

Autoři: