Neděle 14. dubna 2024, svátek má Vincenc
130 let

Lidovky.cz

Pivo s bavorskými kořeny vaří na Křivoklátsku

Jídlo

  7:00
Weizenbock 16° z Broum můžete ochutnat v Broumech na Křivoklátsku. Vaří ho zde minipivovar Matuška.
Minipivovar - ilustrační foto.

Minipivovar - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Malé obci Broumy v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko žádný středověký panovník várečné právo neudělil. Pivní tradici tu založil až v roce 2009 uznávaný sládek Martin Matuška, známý z pražského klášterního pivovaru na Strahově. Na Velikonoce toho roku v přístavbě své chalupy rozjel minipivovar – se jménem Matuška.

Ostřílený sládek se synem Adamem kromě tradičního ležáku plzeňského typu produkují hlavně piva speciální. Výstav tvoří devět druhů, z nichž sedm je pravidelně stáčeno do originálních lahví o "rodinné" velikosti 0,75 litru. K nim patří i silný, svrchně kvašený pšeničný Weizenbock s 6,8 % alkoholu.

Pivovar Matuška.

Pivo s bavorskými kořeny kvasí v Broumech z žateckého chmelu a plzeňského pšeničného sladu. Ostře citrusová vůně a hutná "šlehačková" pěna tvoří špičku neprůhledného nektarového piva po jeho nalití do sklenice. Jemně pichlavý říz se rozestupuje a na jeho základech se rozlévá kyselkavá ovocná chuť.

Minipivovar Matuška oficiální exkurze nepořádá. Ostatně, do malého přístavku s několika tanky se ani mnoho lidí nevejde. Přes kontakty uvedené na www.pivovarmatuska.cz si ale snadno dohodnete osobní odběr piva, při kterém vám malou varničku rádi ukážou.

Autor: