Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Tři pivní speciály: Litovel, Valdštejn a Blue Label

Jídlo

  7:00
Představujeme vám tři pivní speciály. Každé jsou výjimečné něčím jiným. Vyberte sami, který ochutnáte.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Litovel 13° Sváteční speciál

Moravský pivovar Litovel patří k tradičním výrobcům piva, slavnostně vysvěcen byl už v roce 1893. Slušnou reklamu po světě mu zařídil zápasník Gustav Frištenský, který se oženil s dcerou prvního sládka. Při 111. narozeninách se vedení podniku rozhodlo pro pravidelné připomínání stáří pivovaru. Od roku 2004 vaří třikrát ročně várku světlého a průhledného svátečního speciálu vyrobeného z moravského sladu a českého chmele. O Velikonocích, v srpnu a na Vánoce. Prémiová třináctka s šestiprocentním obsahem alkoholu se pak dostává jak do sudů, tak i do půllitrových lahví, které jsou k mání v obchodech a pivních galeriích v celé ČR. Klasicky vařené pivo s vysokou pěnou neschovává svou šestiprocentní alkoholovou razanci do nasládlé chutě.

Litovel

Hned po prvních locích je znát jeho síla a čerstvý říz s ustupující hořkostí. Snad kvůli těmto okamžikům se pivu z Litovle občas říká "moravská plzeň". Kdo chce vidět, jak sládek Petr Kostelecký pivo v Litovli vaří, může do podniku zavolat a smluvit si návštěvu, anebo na stránkách www.litovel.cz absolvovat virtuální prohlídku s devíti zastaveními.

Valdštejn 16° z Nové Paky

V 16. století získala Nová Paka na kumburském panství listinu, která umožnila výstavbu městské sladovny a pivovaru. Místní patrioti však nikdy nezapomenou dodat, že podle ověřených historických pramenů se zde pivo vařilo dlouho předtím. Současný akciový pivovar pak vznikl v roce 1871 a hned byla vystavena první várka.

V současnosti se v Podkrkonoší vaří jedenáct druhů piv. Téměř polovina produkce míří na zahraniční trhy, na lahve (i ty plastové) s etiketou Novopacké pivo se ale dá občas narazit i v českých a moravských supermarketech, hlavně na místní desítku s poetickým jménem Brouček.

Novopacké pivo

Průzračně zlatý Valdštejn patří mezi vrcholy novopacké produkce. Se sedmi procenty alkoholu je nejsilnějším světlým speciálem pivovaru. K tomu klasicky vařeným z ječného sladu a upravovaného chmelu. Pěna poměrně rychle mizí, nad estetickým dojmem vítězí požitek. Hned v prvním momentu je znát plná chuť, na jejímž konci příjemně doznívá jemná hořkost s cukernatým odérem. Říz je ideálně vyvážený. Valdštejn se stáčí jen do půllitrových skleněných lahví.

Pokud svoláte minimálně desetičlennou skupinu, můžete si v novopackém pivovaru kdykoli sjednat exkurzi. Za odměnu budete moct ochutnat čerstvý a hutný pivovarský máz.

Blue Label 11° ze Žatce

Už latinský spis O pivě a způsobech jeho přípravy, jeho podstatě, silách a účincích z roku 1585 vychvaluje chuť toho žateckého. Chmel se ale v okolí Žatce pěstoval mnohem dřív – už od 10. století. V roce 1261 tu začali vařit středověká piva samec a kozel, od roku 1800 měl sládek k dispozici nový měšťanský pivovar u kasáren.

Žatec

Jako tradiční výrobce se dnes Žatec nemusí snažit o velké experimenty, vystačí si s osmi produkty. Blue Label má v jeho výstavu speciální místo. Blýskavým designem etikety a obsahem lahve (0,33 litru) míří především do mezinárodních hotelových sítí. Hlavně tam tak mohou cizinci ochutnat nápoj z legendárního žateckého chmelu a sladu z místního ječmene. Silnější jedenáctka Blue Label, nabitá 4,6 % alkoholu, odkryje svou sílu hned po otevření, kdy přijde pronikavý sladový závan. Hutná pěna po nalití zůstává, čirý mok se barví do žlutozelené barvy a dlouho probublává. Říz je stlačen na minimum, prim hraje chuť. Vyváženou hořkost nedoprovází žádné nežádoucí přívlastky, lehký odér z úst mizí ihned po vypití. Bleskový požitek a třetinkové balení z něj dělají skvělého společníka do horkých dnů.

Fajnšmekry rozhodně potěší, že do žatecké pivní Mekky je možné vyrazit na prohlídku. Exkurzi doprovází i ochutnávka přímo z ležáckého tanku.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...