"V roce 2012 jsme v Čechách registrovali kolem 70 vegetariánských restaurací. Jejich počet se samozřejmě stále zvyšuje, musím ale podotknout, že jsou to podniky různých kvalit. Kvalitních vegetariánských restaurací je u nás stále velice málo a bohužel by se možná daly i spočítat na prstech jedné ruky," řekla Skočíková s tím, že vegetariánské podniky navštěvuje i spousta lidí, kteří vegetariány nejsou. Úspěch slaví i vegetariánské fastfoody.
Tyto hosty lákají především zážitky nových chutí a často také exotické suroviny, se kterými vegetariánská kuchyně běžně pracuje. "Například thajská kuchyně skýtá nepřeberné množství úžasných bezmasých jídel," uvedla Skočíková. Vegetariánské pokrmy včetně vegetariánských burgerů mohli lidé ochutnat prostřednictvím festivalu Vegetfest, který se uskutečnil od konce února do poloviny března v českých restauracích.
Vegetariány uspokojí také nabídka veganských (bez živočišných produktů) nebo vitariánských (jen tepelně neupravené potraviny) podniků. Ani v nich ale lidé se specifickým stravováním nejsou jedinými hosty. "Chodí k nám třeba páry, které to mají doma tzv. "napůl", nebo hosté, kteří mají zájem o nový kulinářský zážitek. Zavítají k nám i lidé, kteří mají zájem jednou za čas udělat pro sebe něco zdravého," řekla ČTK zakladatelka vitariánské restaurace s nabídkou syrové stravy Secret of raw Eva Kavková.
Vitariánská strava pracuje s pěti skupinami potravin, do kterých patří ořechy, semena, ovoce, zelenina, oleje a řasy. "Sice to zní omezeně, ale skýtá to prostor pro vytvoření absolutně všech chutí, které by si člověk mohl jen představit v klasické stravě včetně opravdu až chuti masa," přiblížila Kavková.
ČTĚTE TAKÉ |
Lidé v restauraci mohou ochutnat například avokádový krém s kokosovým mlékem, cuketové špagety nebo banánovou palačinku. Restaurace Secret of raw je v Praze jediným podnikem svého druhu. Druhá česká vitariánská restaurace Kiwi Raw Food funguje v Brně. Pestrá je i nabídka vegetariánských menu. České podniky nabízí třeba rizoto s šalvějí a cuketou, polévku z jeruzalémských artyčoků nebo pečený ananas s mátou.
První zmínka o vegetariánství, které v úterý slaví mezinárodní den, pochází ze starověké Indie, kde se dnes k vegetariánství hlásí asi 40 procent obyvatel. V Evropě je podíl vegetariánů výrazně nižší. Mezi evropskými zeměmi co do podílu vegetariánů vede Itálie, kde se tímhle způsobem stravuje asi deset procent lidí.