Polévka z hovězí oháňky se smaženými knedlíčky s masem z oháňky a hnědým máslem
Polévka
- 1,5 kg hovězí oháňky nasekané na menší kusy
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- ¼ celeru
- 1 ks petržele
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 ks bobkového listu
- sůl
- koňak
Maso pečeme na plechu v předehřáté troubě na 180C cca 30min do zlatova. Po upečení necháme vychladnout a bez výpeku přendáme do hrnce. Zvlášt na pánvi si na oleji orestujeme zeleninu překrájenou na větší kusy. Osušíme a spolu s kořením přidáme k oháňce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna táhlým varem minimálně 6 hodin a postupně sbíráme pěnu. Z vývaru vyndáme maso a zeleninu a přecedíme přes jemné síto nebo plátno, maso obereme a překrájíme na menší kousky. Vývar podle potřeby zredukujeme, dochutíme solí a kapkou koňaku.
Knedlíčky
- gyoza těsto
- hnědé máslo
- překrájené maso z oháněk
- šalotka
- pažitka
- sůl
- pepř
Šalotku a pažitku nasekáme najemno a promícháme s ostatními ingrediencemi. Vychladíme a plníme do rýžového těsta. Opečeme na pánvi z obou stran nebo vysmažíme v oleji.
Vložka
- kedlubna
- mrkev
- jarní cibulka
Kedlubnu a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na tenké proužky, cibulku pokrájíme na dlouhá jemná kolečka. Na talíř vložíme knedlíčky, posypeme zeleninou a podlijeme vývarem.