15. prosince 2017 6:12 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Tak trochu jiná vánoční polévka. Zkuste smetanovou s řasami

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Vánoční smetanová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční smetanová polévka | foto: Zeleninová kuchařka

Na slavnostním stole nesmí chybět polévka. Musí být jemná a nepříliš sytá. Čeká nás ještě druhý chod a pak třeba něco sladkého, proto nemusí být polévka až tak bohatá. Základ tohoto pokrmu tvoří velké bílé fazole a celer, ten zde hraje docela důležitou roli, spojením řas a celeru totiž docílíme k rybí chuti.

Vánoční smetanová polévka

  • 250 g velkých bílých fazolí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 menší bulva celeru
  • 1 zralé rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 2 bobkové listy 
  • mletý pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • mořská sůl
  • 1 mrkev
  • hrst mořských řas
  • sojová smetana
  • pažitka
  • celozrnné krutony

Postup: Fazole namočíme na 24 hodina potomvaříme v čerstvé vodě doměkka asi 45 minut. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dorůžova. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme nahrubo nakrájený celer, rajče, nasekaný česnek, bujon, lžičku soli a všechno koření. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme domekka. 

Vyjmeme bobkový list, vsypeme uvařené fazole a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, hrst řas a necháme pod pokličkou dojít.  Zjemníme sojovou smetanouz, přidáme najemno nakrájenouz pažitku a dle potřeby ochutíme solí. Na talíří můžeme opět zasypat pažitkou a servírujeme s nasucho opraženými krutony. 

Recept pochází ze Zeleninové kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smartpress. 


upečte nejlepší vánoční cukroví

Tady jsou recepty!



Lidovky.cz
  • 0Diskuse

Najdete na Lidovky.cz