10. září 2017 6:13 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si pomalu pečenou krkovici s hříbky a jedlovým olejem, podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Připravte si pomalu pečenou krkovici s hříbky a jedlovým olejem, podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Připravte si pomalu pečenou krkovici s hříbky a jedlovým olejem, podle... | foto: Hotel Unic

Máte chuť na něco českou klasiku? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Petra Šmrhy z restaurace Hotelu Unic na pomalu pečenou krkovici s kroupami, hříbky a jedlovým olejem.

Pomalu pečená krkovice, kroupy, hříbky a jedlový olej

  • 1kg kančí krkovice
  • 100g mrkve
  • 100g celeru
  • 100g petržele
  • 300g krup
  • 350g hříbků
  • 100g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • černý pepř
  • jalovec
  • bobkový list
  • nové koření
  • 3 dcl oleje
  • 150g másla
  • 2 dcl
  • sůl

Pomalu pečená krkovice
Maso pečlivě omyjte a osušte, svažte kuchyňskou nití, osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 130 C. V pekáči rozehřejte 1/3 másla s olejem a maso zprudka opečte ze všech stran. Maso vyjměte a do výpeku přidejte na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, divoké koření. Dobře orestujte a podlijte asi 1 dl vody.

Do základu vložte zpět maso, přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny. Po upečení vyjměte maso, pekáč odstavte, podlijte a uvolněte výpek ode dna. Výpek provařte, přeceďte přes jemné sítko a zredukujte do konzistence omáčky, Podle potřeby dochuťte solí a nakonec do omáčky zašlehejte prochladlé máslo pro zjemnění.

Kroupy
V hrnci rozehřejte olej s máslem, přidejte na klínky nakrájenou šalotku, hřiby, osolte, opepřete a orestujte do zlatova. Hříbky a šalotku vyjměte a dejte stranou. Do hrnce přidejte drobně nakrájenou šalotku, nožem rozmáčklý stroužek česneku. Vše orestujte, česnek vyjměte, přidejte proprané kroupy, bobkový list, osolte, podlijte vývarem a vařte do měkka. Do uvařených krup přidejte zbytek másla a podle potřeby osolte.

Jedlový olej
Olej zahřejte v rendlíku na 80 C. Vložte dobře proprané jedlové jehličí, pár kuliček rozdrceného jalovce. Nechte vychladit, přelejte i s jehličím do čisté nádoby, zakryjte a uložte na chladné místo na minimálně jeden týden.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse

Najdete na Lidovky.cz