Zapomeňte na doby, kdy se červená řepa zásadně jedla jen naložená na sladkokyselo, často nakrájená na nudné kostičky (oprávněně se ptáte, kdo tohle vymyslel?) a podávala se jako příloha téměř ke všemu. Ovšem naložené kuličky mladé řepy, nejčastěji z Polska, byly za socialismu téměř lahůdkou, kterou sehnal jen málokdo.
Naštěstí dnes je všechno jinak a řepa patří mezi velmi ceněnou zeleninu, jejíž úpravy a kombinace neznají mezí. A není to jen krásnou červenou barvou a zemitou chutí, je to i tím, že se stále hledají zdravé a dietní suroviny, těšící se oblibě.
Řepa pro lepší náladu a nejen pro sportovce
O zdravotních benefitech řepy dnes už pochybuje málokdo. Řepa je velmi hodnotnou zeleninou, která ideálně ochrání organismus. Skvěle totiž posílí imunitu, výrazně snižuje tlak a obsahuje velké množství betainu, který chrání proti kornatění tepen a proti ateroskléroze. Nezanedbatelný je i fakt, že vyvolává optimističtější náladu. Odborníci doporučují konzumovat červenou řepu nejméně 1 x týdně jako prevenci proti rakovině.
Vědci navíc prokázali, že řepa zvyšuje sportovní výkon, a to nejen kvůli vysokému podílu nitrátů, ale i díky tomu, že pomáhá zvýšit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Své o tom vědí i členové národního anglického ragbyového týmu, kterým je podávána za studena lisovaná šťáva z červené řepy k povzbuzení jejich sportovních aktivit a kterou milují. Dalo by se říct, že je to taková řepná bonanza. Podání šťávy před tréninkem je údajně bezpečnější a zdravější než se nadopovat kofeinem.
Nekonečně mnoho variací
Řepu, pokud má být ta nejlepší, vybíráme nekompromisně: nejlépe bio, trochu větší než golfové míčky (záruka, že řepa bude sladká a jemná ), se safírově zelenými lístky, protože i ty se dají použít. Menší kuličky řepy jsou roztomilé a vaří se třeba jen 15 minut, což se někdy hodí, když máte naspěch s přípravou jídla. Nejsem právě příznivcem již hotových uvařených kousků řepy v octě zatavených v igelitových obalech, není nad to si řepu připravit doma, uvařit nebo upéct. Červená řepa láká k všemožným variacím přípravy, a tak jen uvařením nebo naložením na kyselo výčet postupů nekončí. Zcela netradičně lze řepu jen tak syrovou nastrouhat do salátu nebo z ní a čokolády připravit zmrzlinu.
Při pečení ještě více vynikne její zemitá chuť, která se snoubí s přírodně sladkou, a tak nejlepší volbou je řepu zapéct, nejlépe současně více odrůd, na sladkokyselo s medem, balzamikovým octem, tymiánem a rozmarýnem a podávat ji k masům, a to i ke studeným, vařenému hovězímu anebo také k dušené rybě. Takto zapečená řepa jako příloha se hodí ke kachně a tím vznikne nečekaně lahodná kombinace.
Sytě červená polévka a není to boršč!
Na polévce z červené řepy mimo výborné chuti oceníte i její zářivě červenou barvu. Pokud ji ještě dozdobíte bílým sýrem, třeba řeckým feta, který se sem chuťově velmi hodí, a přidáte například pažitku, máte o efektní stolování postaráno.
Polévka z řepy má asi tolik variací, kolik existuje druhů zeleniny. Můžete ji připravi s mrkví, dýní, rajčaty, pastiňákem, jeruzalémským artyčokem, bramborami i řapíkatým celerem. Postupů a návodů jak na její přípravu je také mnoho, některé nejdříve doporučují řepu zapéci nebo ji vaří a teprve poté loupou, některé vaří řepu již nastrouhanou. Při přípravě však existuje nebezpečí, že někde něco obarvíte, naštěstí vždy jen na chvilku. Připravit si výbornou polévku z červené řepy rozhodně stojí za to, je delikátní! Vyzkoušejte ji s římským kmínem a orientálně pikantní chutí jogurtu, kterým polévku ozdobíte.
Polévka z červené řepy s pikantním jogurtem
Na polévku:
- 50 g másla
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 větší stroužek česneku oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 750 g čerstvé řepy, oloupané, nakrájené na větší kusy
- 3/4 litru kuřecího vývaru, může být i zeleninový
- sůl, pepř, hladká petržel nebo nať koriandru na ozdobu
Na jogurt:
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- 4 lžíce bílého jogurt
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Jakmile se tuk zpění, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, římský kmín a lehce osmažíme asi 5 minut, dokud cibule a česnek nezměknou, nesmí však zhnědnout. Přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou červenou řepu, opečeme a zalijeme vývarem. Přikryjeme a dusíme asi 20 - 25 minut. Mezitím na suchou pánev dáme římský kmín, koriandr a kmín a na mírném ohni na sucho opražíme, až koření začne vonět.
Přendáme do mlýnku na koření nebo hmoždíře či jiné pevné misky a roztlučeme na prášek. Jednu lžičku koření přidáme do připraveného jogurtu a zbytek si uschováme pro jiné použití (třeba na pečené jehněčí maso nebo k ochucení pomazánek a dipů), přidáme olivový olej a zamícháme.
Uvařenou řepu s vývarem přendáme do mixéru anebo ručním mixérem v hrnci opatrně rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem, podle hustoty případně rozředíme vývarem a podáváme teplou s pikantním jogurtem, ozdobené petrželkou nebo koriandrem. Barevná kombinace rudě červené, bílé a zelené vás okouzlí, stejně jako kořeněná orientální chuť.