130 let

Diskuze

Sladká baklava: zkuste arabskou pochoutku

Pokud jste po vánoční cukrové náloži znovu dostali chuť na něco sladkého, vyzkoušejte baklavu, zákusek populární v Turecku, na Balkáně a ve většině arabského světa. Sladké chutě zažene spolehlivě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z. Kulhánková

24. 2. 2012 5:17
Baklava nemá s Araby nic společného

Podle dochovaných pramenů podobnou pochoutku znali již Asyřané, od nich se ji naučili řečtí námořníci. Vynález listového těsta (phyllo) se přičítá Řekům. Když Turci dobyli Cařihrad, stala se baklava oblíbenou pochoutkou v harémech, také proto, že med a pistáciové oříšky se považovaly za afrodisiaka. Až do minulého století byla pochoutkou boháčů - Turci mají pořekadlo "nejsem tak bohatý, abych jedl každý den baklavu a burek". Postupně se baklava rozšířila po celém Středomoří, ale arabská je asi stejně jako česká.

0 0
možnosti

D. Krajíček

23. 2. 2012 9:10
jděte s tím arabofilstvím někam

Je to přeslazený, že se to ani nedá jíst. Nechte to Arabům a necpěte to sem. Lidi jsou tlustý dost už teď.

0 0
možnosti