Úterý 16. července 2024, svátek má Luboš
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Dozrávají švestky, hody začínají. Kde se vzala slivovice a recept na geniální povidla


Švestky | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Někdo je má raději v pořádně řízné tekuté formě, jiní dávají přednost povidlům tmavým jako kolomaz. Švestky, slívy, trnky, či dokonce kadlátka – všechny tyto výrazy používáme pro plody stromu s prastarým původem – slivoně švestky. Právě dozrávají.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Nepříliš vzhledná červenohnědá hmota dokáže báječným způsobem ochutit obyčejné kynuté těsto. Ale uvařit dobrá povidla, to je pořádná věda. Stejné je to se slivovicí. Pálenkou z ovoce, o jejíž chuť a kvalitu soupeří nejen velcí výrobci, ale také malé pálenice. Může být ostrá i jemná, hladit na patře nebo vhánět slzy do očí. Pro povidla i slivovici je zapotřebí švestka, která dříve rostla na každé mezi a dnes je skoro vzácnost.

Starověká Římanka

Slivoň švestka, jak ji také nazýváme, má v našem regionu dlouhou historii. Kromě cíleného pěstování v ovocných sadech bývala také hojně rozšířena podél cest či na rodinných zahradách. Podle historických pramenů bývají zmiňovány nálezy pecek slivoně ve vykopávkách starověkých sídlišť a na našem území se popisuje výskyt švestek už u starých slovanských kmenů.

„Švestka není náš původní ovocný druh. Pochází z Malé Asie a při migraci národů se dostala na Velkou Moravu a odsud dále do Čech,“ říká Aleš Marčík, sadař Ovocných sadů Žlutava na Zlínsku. Popisuje, jak se jejich pěstování vyvíjelo: „Postupně přirozeným výběrem a později křížením vznikly současné odrůdy, z nichž nejznámější je Domácí velkoplodá.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: