Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskými řasami
4 porce 12 h (namáčení čočky) + 50 min (příprava)
- 80 g zelené čočky
- 15 g řasy wakame
- 6 lžic oleje (sezamový nebo wok – směs slunečnicového s arašídovým)
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 120 g těstovin fusilli
- 1 větší červená feferonka
- 1 lžička kari koření (nebo koření pěti vůní)
- svazek mladého špenátu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 jarní cibulky
- pražený sezam a vlašské ořechy na posypání
Postup: Den předem si namočíme čočku. Řasy vložíme do misky, zalijeme 300 ml vroucí vody a přikryjeme, občas můžeme zamíchat.
Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a mrkev nakrájené na větší kostky a osmahneme do růžova. Poté přidáme nahrubo nasekaný česnek, feferonku, kari a ještě krátce restujeme. Přisypeme scezenou a propláchnutou čočku, zalijeme výluhem z mořských řas a povaříme, dokud čočka nezačne měknout a voda se téměř nevyvaří. Mezitím si uvaříme těstoviny na skus, které scedíme a necháme pod pokličkou.
Nyní k čočce vmícháme nahrubo nasekaný špenát a ještě krátce prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájené řasy, těstoviny a sójovou omáčku a dobře promícháme. Posypeme nakrájenou cibulkou, praženým sezamem a ořechy. Hotový pokrm můžeme ještě zakápnout sezamovým olejem.
Můj tip: Z mořských řas lze vytvořit také neobvyklou, ale vynikající pomazánku. V tom případě použijeme nori vločky: smícháme je s rozmačkaným tofu a trochou rostlinné smetany a dochutíme sójovou omáčkou. Hodit se do ní budou i jarní bylinky.