Co se vaření týče, žije ve třech světech. Manželovi vaří guláš, v práci japonskou specialitu, nejraději ale stále má thajskou kuchyni. I když českým knedlíkům se zelím už taky přišla na chuť. „Česká kuchyně mi chutná,“ řekla. Přiznala, že ze všeho nejraději mám knedlíky a zelí. A název tohoto pokrmu se dokonce už naučila i česky. Pochutná si i na uzeninách. To, co naopak z české kuchyně ráda nemá, jsou tučná masitá jídla.
S českým manželem se Kvanmí seznámila přes sociální síť. „Déle než rok jsme si ale jen psali. Pak se manžel za mnou vypravil do Thajska,“ řekla. Do Česka se vrátili společně. Přestěhovaly se i její tři děti z předchozího vztahu. Ty dnes v Ostravě chodí do školy.
Jako specialistka na sushi pracovala v jedné restauraci v Bangkoku. Tato zkušenost se jí hodila i v Česku. Po roce života v Praze se s rodinou přestěhovala do Ostravy. V místním Sushi Samurai je výroba této pochutiny hlavně její prací. Doma ale nejraději vaří tradiční thajská jídla. Naučila se ale i české pokrmy. Hlavně kvůli manželovi se musela naučit guláš. Zvládá ale už i plněné knedlíky či knedlíky houskové. Dělá také bramboračku a na Vánoce smaženého kapra.
Suši je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale sushi je především vařená rýže spojená speciální octovou omáčkou připravenou právě k tomuto účelu. Také slovo sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená kyselá rýže. První zmínka o sushi pochází už z roku 718 našeho letopočtu. Tehdy se nasolené části syrových ryb obalovaly do rýže, aby v ní dozrály, rýže se ale nekonzumovala.
Míchání sójovky s wasabi není barbarství. Jaké jsou další mýty o sushi? |
Postupem času se recepty různě upravovaly a přizpůsobovaly a každá část Japonska si vytvořila své vlastní místní sushi speciality. Například jedna z nejpopulárnějších sushi specialit současnosti nigiri sushi vznikla až v 19. století v Tokiu. Největší boom sushive světě zaznamenalo až v minulém století a tento boom přetrvává dodnes. Suši se stalo oblíbeným po celém světě nejen pro svoji netradičnost, ale také výživovou hodnotu.