Čtvrtek 22. října 2020svátek má Sabina 7 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Tři jednoduché recepty na chutnou omeletu. Nebojte se experimentovat

Omeleta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Omeleta | foto: Lidové noviny

Ať už si rádi dopřejete omeletu k snídani, svačině nebo lehčí večeři, nebojte se s jejím složením experimentovat. Tři recepty, které přinesl server The Guardian, vykouzlí z vaječného základu kulinářský skvost, který obohatí váš jídelníček.

1. Omeleta s kukuřicí, rajčaty a avokádem

Ingredience:

Avokádo (ilustrační foto)

Avokádo (ilustrační foto)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 gramů mražené kukuřice
  • 6 vajec
  • 1 avokádo, nakrájené na malé kousky
  • 2 malá rajčata, nasekaná na kostičky

Postup:

Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte mraženou kukuřici. Promíchávejte, dokud není kukuřice měkká a nahnědlá. Během toho si ve sklenici rozšlehejte vejce. Hotovou kukuřici vysypyjte z pánve do misky. Na pánev vlijte vejce a jemně s nimi pohybujte, aby se nepřichytila. Když budou téměř hotové (propečené), nasypejte na půlku omelety připravené avokádo, rajčata a kukuřici.  Potom opatrně přiklopte náplň druhou půlkou omelety a nechte chvilku smažit, poté vzniklou kapsu obraťte a osmahněte lehce i z druhé strany. Omeletu servírujeme s čerstvým pečivem.

2. Omeleta s cibulovou směsí

Ingredience: 

Zázvor - ilustrační foto.

Zázvor - ilustrační foto.

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 vajec
  • 1 střední cibule nasekaná na kostičky
  • 2 stroužky česneku nasekané na kostičky
  • 2 centimetry čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1/2 lžičky červených chilli papriček
  • 1/2 lžičky kmínu
  • Hrst nasekaných listů koriandru
  • Sůl a pepř (množství dle chuti)
  • 1 lžíce neslaného másla

Postup:

Vejce rozšleháme vidličkou ve větší sklenici. Na pánev dáme olivový olej a přidáme cibulku. Smažíme, dokud nezměkne. Pak k ní přidáme česnek, koření, zázvor a koriandr a povaříme dokud neucítíme silnou vůni koření. Potom směs odebereme z pánve a umístíme do misky. Pánev vysušíme kuchyňskou utěrkou a snížíme teplotu. Na pánev vlijeme vejce a těsně před tím, než je omeleta hotová, na ní rozprostřeme cibulovou směs. Ponecháme kousek místa od okrajů omelety, aby se vejce přichytila ke směsi. Potom jemně omeletu obrátíme a opekáme i z druhé strany. Podáváme s čerstvým pečivem namazaným máslem.

3. Omeleta s rukolou, rajčaty a rokfórem

Ingredience:

Sušená rajčata v nálevu.

Sušená rajčata v nálevu.

  • 2 vejce
  • Sůl a pepř (množství dle chuti)
  • 40 gramů rokfóru, lehce ho rozmačkejte
  • 4 sušená rajčata z plechovky s olejem, nasekaná na kostky
  • Hrst rukoly

Postup:

Rozpalte pánev na střední žár, rozšlehejte vejce ve sklenici. Vemte jednu lžíci oleje z plechovky od rajčat a dejte jí na pánev, lehce s ní zakružte, aby se olej rozpostřel. Vlijte na pánev vejce a lehce s pánví pohybujte, abyste zabránili připálení a přichycení okrajů. Když má omeleta už propečený spodek, ale na povrchu je stále mírně vodnatá, přidejte rokfór a posypte ji nasekanými rajčaty. Necháme dosmažit a poté servírujeme s čerstvou rukolou. 

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!