1. Omeleta s kukuřicí, rajčaty a avokádem
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 gramů mražené kukuřice
- 6 vajec
- 1 avokádo, nakrájené na malé kousky
- 2 malá rajčata, nasekaná na kostičky
Postup:
Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte mraženou kukuřici. Promíchávejte, dokud není kukuřice měkká a nahnědlá. Během toho si ve sklenici rozšlehejte vejce. Hotovou kukuřici vysypyjte z pánve do misky. Na pánev vlijte vejce a jemně s nimi pohybujte, aby se nepřichytila. Když budou téměř hotové (propečené), nasypejte na půlku omelety připravené avokádo, rajčata a kukuřici. Potom opatrně přiklopte náplň druhou půlkou omelety a nechte chvilku smažit, poté vzniklou kapsu obraťte a osmahněte lehce i z druhé strany. Omeletu servírujeme s čerstvým pečivem.
2. Omeleta s cibulovou směsí
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 vajec
- 1 střední cibule nasekaná na kostičky
- 2 stroužky česneku nasekané na kostičky
- 2 centimetry čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1/2 lžičky červených chilli papriček
- 1/2 lžičky kmínu
- Hrst nasekaných listů koriandru
- Sůl a pepř (množství dle chuti)
- 1 lžíce neslaného másla
Postup:
Vejce rozšleháme vidličkou ve větší sklenici. Na pánev dáme olivový olej a přidáme cibulku. Smažíme, dokud nezměkne. Pak k ní přidáme česnek, koření, zázvor a koriandr a povaříme dokud neucítíme silnou vůni koření. Potom směs odebereme z pánve a umístíme do misky. Pánev vysušíme kuchyňskou utěrkou a snížíme teplotu. Na pánev vlijeme vejce a těsně před tím, než je omeleta hotová, na ní rozprostřeme cibulovou směs. Ponecháme kousek místa od okrajů omelety, aby se vejce přichytila ke směsi. Potom jemně omeletu obrátíme a opekáme i z druhé strany. Podáváme s čerstvým pečivem namazaným máslem.
3. Omeleta s rukolou, rajčaty a rokfórem
Ingredience:
- 2 vejce
- Sůl a pepř (množství dle chuti)
- 40 gramů rokfóru, lehce ho rozmačkejte
- 4 sušená rajčata z plechovky s olejem, nasekaná na kostky
- Hrst rukoly
Postup:
Rozpalte pánev na střední žár, rozšlehejte vejce ve sklenici. Vemte jednu lžíci oleje z plechovky od rajčat a dejte jí na pánev, lehce s ní zakružte, aby se olej rozpostřel. Vlijte na pánev vejce a lehce s pánví pohybujte, abyste zabránili připálení a přichycení okrajů. Když má omeleta už propečený spodek, ale na povrchu je stále mírně vodnatá, přidejte rokfór a posypte ji nasekanými rajčaty. Necháme dosmažit a poté servírujeme s čerstvou rukolou.