Čtvrtek 1. prosince 2022, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční hostina bez plýtvání. Jak nakoupené jídlo nevyhodit a využít?

Plýtvání jídlem foto: Shutterstock

Plýtvání jídlem má významný negativní vliv na životní prostředí a koneckonců jde i o vyhozené peníze. Co ale dělat, abychom ho dokázali v běžném provozu omezit?
  5:00

Iniciativa Zachraň jídlo se v nově zveřejněných videonávodech věnuje tématům skladování a zpracování nejrůznějších surovin a také správnému nakládání s ovocem, jehož spotřeba před Vánoci stoupá. Chce v nich ukázat, jak lze jednoduše předcházet plýtvání a ušetřit tím nejen peníze, ale i planetu.

  • Domácnosti v Evropské unii mají na svědomí 53 % všeho vyhozeného jídla.
  • V Česku podle Mendelovy univerzity doma vyhodíme v přepočtu na osobu za rok téměř 34 kg jídla, které by se ještě dalo sníst. 

„Jednou z nejčastějších příčin, proč se kuchyňské koše plní jídlem, je špatné skladování. Právě nesprávné skladování jednak významně snižuje kvalitu potraviny a současně zkracuje její životnost,” říká Petra Čížková. Jak tomu zabránit? Rozdělte si nákup na to, co patří do lednice, a co ne. Potraviny v ledničce je pak nutné správně rozdělit do poliček a boxů. U zbytku nákupu stačí vědět, co může zůstat na kuchyňské lince a co je lepší schovat do temné spíže.

Do nejvyšších pater lednice, kde je nejtepleji, dejte máslo a otevřené skleničky či konzervy. Do středu patří mléčné výrobky jako jogurty či sýry a také vejce. Spodní poličky jsou ideální k uchování masa. Pokud si přinesete čerstvé maso balené v papíru, přendejte ho do uzavíratelné krabičky, aby déle vydrželo. Nezapomeňte, lednici je nutné pravidelně čistit a kontrolovat teplotu kolem 4 °C. Podrobnosti najdete ve videu o lednici.

Ne všechno ovoce patří do mísy

Vybrané druhy ovoce dáváme k zelenině do spodního šuplíku lednice. Patří mezi ně bobuloviny (borůvky, maliny či rybíz) a peckoviny (broskve či blumy). Pokud už jde o opravdu hodně zralé kousky, můžeme přidat i jablka a hrušky. Do lednice dáváme také veškeré nakrojené kousky.

Naopak pokojová teplota vyhovuje exotickým druhům, a hlavně avokádům a rajčatům, které mnohdy mylně skladujeme v chladu, kde přichází o chuť a aroma. V jedné ovocné míse můžeme mít například avokádo, ananas, citrusy, přidat můžeme i zmíněná rajčata. Odděleně se pak vyplatí skladovat banány a jablka, ty při zrání vypouští ethylen a tím urychlují dozrávání ovoce v okolí.

Autor:

Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP
Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP

Honí vás mlsná? Co místo bramborových chipsů sáhnout po červících? Budete se divit, ale takhle pochoutka se skvěle hodí pro narozeninové oslavy,...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat