Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Antioxidanty v borůvkách jsou pro tělo nesmírně důležité

Jídlo

  5:02
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Borůvkové smoothie foto: Zdravé stravování

Naše tělo samo antioxidanty produkuje, avšak pouze v omezeném množství. Proto je důležité je doplňovat vhodnou stravou. Vitamin E má antivirové účinky, často bývá součástí kosmetických přípravků, protože zlepšuje i stav poškozené pleti. Vyskytuje se v mléce, másle, mase, rybách, vejcích, obilovinách, zelenině, ovoci a ořeších. 

Více receptů najdete zde

„Jeho obsah je vždy závislý na ročním období – třeba v mléce je ho více na podzim, rychle rostoucí rostliny ho zase obsahují výrazně méně, než ty pomalu rostoucí. Je také citlivý na světlo, proto se například olivový olej doporučuje skladovat v temnu. Nedávné studie potvrzují, že vitamin E zpomaluje rozvoj Alzheimerovy choroby,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Borůvkové smoothie

Ingredience:

  • 25 g borůvek
  • 100 g bílého jogurtu (do 4 % tuku)
  • 90 ml pomerančového džusu
  • 5 g medu

Postup: Borůvky (můžeme použít čerstvé i mražené) s džusem necháme v hrnci přejít varem. Směs necháme vychladnout, rozmixujeme a nakonec přidáme jogurt a osladíme medem.

Autor: