Každý rok je to stejné. Vykoledovaných (či naopak neudaných) vajec je nadbytek, schopnost žaludku, žlučníku i chuťových buněk naopak velmi omezená. Vyhazovat nechceme, takže se opět za pár dní nabídne otázka: Co s nimi?
Zkuste tentokrát jejich trochu trvanlivější i úspornější úpravu; naložte je nakyselo do láku, podobně jako to děláte třeba s okurkami. Ostatně například v sousedním Německu je takto zavařené běžně naleznete v mnoha supermarketech.
Budete potřebovat:- vejce natvrdo
- ocet
- koření (pepř, nové koření, bobkový list) hořčičné semínko
- sůl, cukr, česnek
- podle chuti červenou papriku
- nakrájenou mrkev apod.
- Vejce uvařená natvrdo oloupeme a vyrovnáme do čisté suché sklenice. Svaříme lák – množství ingrediencí volíme podle počtu a velikosti sklenic i podle vlastních chuťových preferencí. Dále se nabízejí dva možné postupy, které se odvíjejí od toho, jak dlouho chcete vejce skladovat. Buď můžete nechat lák prochladnout, vajíčka jím poté zalít a nechat pár dní proležet v lednici (inspiraci naleznete na následující straně). Nebo vajíčka zalijte ještě horkým lákem a dobře zavíčkované skleničky sterilujte při teplotě 82–85 stupňů po dobu 20 minut, u litrové sklenice 25 minut. Takto zavařená vejce vydrží klidně až do Vánoc, kdy je budete moci použít třeba do bramborového salátu.
- S nálevem si můžete různé pohrát, když navíc použijete například červenou řepu, vajíčka budou mít po proležení růžovou barvu. Divoké koření můžete zase vyměnit za „Asii“ a použít kari, kardamom, badyán, semínka koriandru a jablečný ocet.
|