Sobota 13. dubna 2024, svátek má Aleš
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Velikonoční celebrita, když nevíte, co s výslužkou. Vejce nakyselo

Vajíčko nakyselo. foto: Profimedia.cz

Doporučujeme
Pomazánky, saláty, vejce plněné, vejce v omáčce či v polévce, vejce ve španělských ptáčcích a v masové roládě, vejce skotské či vaječná tlačenka...
  16:00

Každý rok je to stejné. Vykoledovaných (či naopak neudaných) vajec je nadbytek, schopnost žaludku, žlučníku i chuťových buněk naopak velmi omezená. Vyhazovat nechceme, takže se opět za pár dní nabídne otázka: Co s nimi?

Zkuste tentokrát jejich trochu trvanlivější i úspornější úpravu; naložte je nakyselo do láku, podobně jako to děláte třeba s okurkami. Ostatně například v sousedním Německu je takto zavařené běžně naleznete v mnoha supermarketech.

Budete potřebovat:

  • vejce natvrdo
  • ocet
  • koření (pepř, nové koření, bobkový list) hořčičné semínko
  • sůl, cukr, česnek
  • podle chuti červenou papriku
  • nakrájenou mrkev apod.
  • Vejce uvařená natvrdo oloupeme a vyrovnáme do čisté suché sklenice. Svaříme lák – množství ingrediencí volíme podle počtu a velikosti sklenic i podle vlastních chuťových preferencí. Dále se nabízejí dva možné postupy, které se odvíjejí od toho, jak dlouho chcete vejce skladovat. Buď můžete nechat lák prochladnout, vajíčka jím poté zalít a nechat pár dní proležet v lednici (inspiraci naleznete na následující straně). Nebo vajíčka zalijte ještě horkým lákem a dobře zavíčkované skleničky sterilujte při teplotě 82–85 stupňů po dobu 20 minut, u litrové sklenice 25 minut. Takto zavařená vejce vydrží klidně až do Vánoc, kdy je budete moci použít třeba do bramborového salátu.
  • S nálevem si můžete různé pohrát, když navíc použijete například červenou řepu, vajíčka budou mít po proležení růžovou barvu. Divoké koření můžete zase vyměnit za „Asii“ a použít kari, kardamom, badyán, semínka koriandru a jablečný ocet.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!